Pensjon

Hvordan forholde seg til egen pensjon

Magnus har levd et langt yrkesaktivt liv, men har på veien vært innom både forskjellige arbeidsplasser og fagfelt. Han tok kontakt med oss for å få oversikt over sin pensjon, noe som viste seg å være enklere enn han trodde.

Selv om Magnus ikke er klar for å gå av med pensjon enda, har han begynt å tenke på hvordan han skal forholde seg til pensjonssparingen nå som han akkurat har fylt 50 år. Selv om han har vært innom mange arbeidsplasser, har han hele tiden vært ansatt i private bedrifter.

Magnus har forholdt seg ganske passivt til sin pensjon, og har i den siste tiden lurt på både hvor mye han kommer til å få, samt hvordan han skal få den komplette oversikten. I 2021 fikk over 1,5 millioner nordmenn egen pensjonskonto. I tillegg ble pensjonskapitalbeviset samlet hos nåværende arbeidsgiver. Det skjedde også med Magnus’ pensjonskapitalbevis, og gjør jobben for våre rådgivere enklere.

I oppgave av vår rådgiver får Magnus beskjed om å logge seg inn på sin pensjonskonto, og fortelle litt om det han ser. I banken arbeidsplassen til Magnus benytter, nedjusteres risikoprofilen automatisk allerede ved 40 år, noe som betyr at langt mindre av pengene til hans står nå i aksjer, og langt mer står i rentefond. Og siden Magnus har forholdt seg passiv til pensjonen sin, har han aldri hatt 100% av pensjonen sin i aksjer.

Dette er noe vår rådgiver anbefaler Magnus å ta tak i. For Magnus har ingen planer om å pensjonere seg tidlig, og da har han tross alt 17 år igjen som yrkesaktiv, og dermed 17 års sparehorisont på pensjonen sin.

Etter at Magnus også hadde fått sjekket hva han kunne forvente å få utbetalt i pensjon inne på minpensjon.no, skulle han gjerne hatt mer å rutte med på sine eldre dager. Rådgiver oppfordrer derfor til å også spare til pensjon privat. Han har inntekt godt over snittet, og gjeldsgraden hans er såpass lav.

Han bestemmer seg etter hvert for å flytte hele pensjonskapitalen sin for å få tilført merverdi. Her fikk han mulighet til å sette sammen sin egen portefølje.

Magnus har i dag et aktivt forhold til sin pensjon, og opplever at det å få oversikt ikke bare har gjort at han kan mer om pensjon, men også forhåpentligvis kan få langt høyere avkastning på pengene han har jobbet så hardt for.

Det viktigste rådet vi kan gi til alle som jobber i privat sektor er å ha et aktivt forhold til pensjonen. Alt tyder på at dette utgjør store forskjeller på hvor mye du til slutt sitter igjen med den dagen du skal gå av med pensjon. Og husk at du ikke trenger å finne ut av dette alene. Vi er her for å hjelpe deg!

Norsk Familieøkonomi