Norske banker klagde i 2014 over tøff konkurranse i utlånsmarkedet. – Tull, mener Norsk Familieøkonomi som er spesielt skuffet på vegne av kundene i de norske storbankene.
Kåringen av Norges beste bank i 2014 viser at storbankene heller ikke i år er i nærheten av listetoppen.
– For bare to år siden var fire av storbankene inne blant topp-30. Og i 2011 vant Nordea hele kåringen, med DNB på andreplass. Vi er overrasket over at de ikke tar opp kampen med de billigste bankene, og heller avfinner seg med henholdsvis 40. og 52. plass, sier Reid Krohn-Pettersen som er sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi.
Ettersom det er storbankene som gjerne får de billigste innlånene, forventer han at disse bankene skal kjempe helt i toppsjiktet for å tilby best betingelser til sine kunder.
Nytt rekordår?
Selv om de fleste bankene senket boliglånsrenten opptil flere ganger i 2014, tror Norsk Familieøkonomi det vil vise seg at 2014 ble et nytt rekordår for bankene.
– Rentesenkingen er i stor grad finansiert av innskuddskundene som har fått dårligere rente på sparepengene sine. I tillegg vet vi at innlånskostnadene til bankene er lave, slik at marginene blir opprettholdt. I oktober lånte DNB selv inn til rundt 1,70 prosentpoeng, mens bankens gjennomsnittlige utlånsrente i 2014 var på 3,77 prosent. Det gir dem en netto rentemargin på mer enn to prosentpoeng, sier Reid Krohn-Pettersen.
Han har merket seg at Akademikernes bankbytte ser ut til å ha skapt et snev av konkurranse i starten av 2015.
– La oss bare håpe det fortsetter, og at alle kunder får glede av større konkurranse, sier Krohn-Pettersen.
– Skal vi forhandle om bensinprisen også?
Både storbanker som DNB og små lokale banker har lenge hatt en kultur der de beste kundene ikke er de som får best rente. I stedet favoriseres gjerne bankenes yngste kunder. Dette er selvsagt fordi bankene vet at om de kaprer de unge kundene, vil de sannsynligvis være en god inntjening for banken i årevis – fordi vi er så dårlige på å bytte bank.
– Dette ser vi veldig tydelig blant annet i DNB. Mens ordinære boliglånskunder må betale 3,36 prosent rente, får kunder under 34 år rente på 3,00 prosent. For et boliglån på to millioner kroner utgjør dette over 7 000 kroner mindre i årlig rentekostnad, forteller sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen.
Han blir provosert over at DNB-sjef Rune Bjerke ber kundene komme til bankfilialen sin for å fremforhandle en bedre rente enn den man har i dag.
– Har ikke banken gode nok systemer til å fange opp min lange tilhørighet, min lønnsomhet og lojalitet? Skal det være slik at hver gang jeg skal fylle bensin så må jeg inn i kiosken på bensinstasjonen og be om en billigere pris, da den på skiltet langs veien kan forhandles ned?