Prisene på varer og tjenester fortsetter å stige, og fra februar i fjor til februar i år økte de med hele 3,6 prosent, noe som er langt over Norges Banks mål. Dette kan bety at vi må vente enda lenger på de etterlengtede rentekuttene, og at vi kan forvente et høyt prisnivå fremover. Derfor kan et budsjett være ekstra viktig nå.
De høye rentene og det økte prisnivået har allerede satt sine spor for mange. Boliglånet tar mer plass i budsjettet, og samtidig har utgiftene til mat, strøm, og drivstoff skutt i været. Lønnen forsvinner nesten like raskt som den tikker inn på kontoen, og for mange blir sparingen satt på vent.
Det viktigste du kan gjøre for økonomien din akkurat nå, er å sette av tid til å få en skikkelig oversikt. Den beste måten du kan gjøre dette på er ved å sette opp et budsjett. Det gir deg kontroll over hvor mye du har å rutte med, og hvor du potensielt kan kutte ned.
Et budsjett er et av de beste verktøyene du kan bruke for å få ned kostnadene dine. Men det bør være enkelt, oversiktlig og realistisk. Hvis du klarer å følge det, vil du raskt merke at du får bedre styring på økonomien, og at det gir deg motivasjon til å fortsette.
Hvorfor bør jeg ha et budsjett?
Selv om de fleste av oss har god kontroll på de store utgiftene, er det lett å miste oversikten over de små kjøpene som skjer hver dag. Det er disse småbeløpene som, sakte men sikkert, hoper seg opp og gir oss langt større utgifter enn vi tror. Det er ekstra lett å la seg rive med når vi betaler med kort, fordi vi mister det fysiske forholdet til pengene vi bruker.
Det kan være vanskelig å se hvor mye småbeløp virkelig utgjør. For eksempel, 50 kroner på en kaffe hver dag høres kanskje ikke mye ut, men det blir faktisk over 18 000 kroner i løpet av et år! Mange vil nok få en skikkelig vekker når de ser hvor pengene faktisk går, og hvor raskt små vaner kan bli til store utgifter.
Et budsjett er ikke bare nyttig for å holde hverdagsøkonomien i sjakk, det er også gull verdt når du skal gjøre store økonomiske endringer, som for eksempel å kjøpe bolig. Hvis du lager et budsjett før du begynner boligjakten, får du en klar oversikt over hva du faktisk har råd til, og hvor mye du kan betjene i lån. Uten denne oversikten kan økonomien fort bli strammere enn du hadde tenkt.
Så før du tar opp lån eller gjør store økonomiske valg, er det lurt å sette opp et budsjett. Det gir deg full kontroll over økonomien, skaper trygghet og hjelper deg å unngå dyre overraskelser senere.
Hvordan sette opp et budsjett?
1. Inntekter: Inkluder alle kilder – lønn, utleie, studielån, pensjon eller trygd.
2. Faste utgifter: Noter kostnader som boliglån, husleie, billån, strøm, forsikringer og alle andre faste trekk.
3. Variable utgifter: Registrer forbruk på mat, klær, reise, underholdning og lignende
4. Sparing: Sett av en fast sum til uforutsette utgifter.
5. Oppfølging: Husk at et budsjett er dynamisk og krever jevnlig oppfølging og justeringer underveis.
Slik kommer du i gang
Heldigvis slipper du å starte helt fra bunnen av med budsjettet. Det finnes en rekke gratis budsjettmaler på nett som gjør det enkelt for deg – alt du trenger å gjøre er å fylle inn tallene dine.
Mange banker tilbyr også en oversikt over forbruket ditt i mobilbanken, der utgiftene deles inn i kategorier som mat, reise og shopping. Dette kan være et godt utgangspunkt, men husk at inndelingene ikke alltid er helt presise. Derfor er det lurt å dobbeltsjekke og justere selv for å få en nøyaktig oversikt over dine utgifter.
For å gjøre det enda enklere har vi laget vår egen budsjettmal som du kan bruke helt gratis! Den inneholder de viktigste punktene du trenger for å få oversikt, som du kan tilpasse etter dine behov.
Last ned budsjettmalen vår her, og ta det første steget mot en mer oversiktlig og trygg økonomi. Det trenger ikke å være vanskelig!