Indeksfond har blitt stadig mer populært og mer omtalt i media, og det er ikke uten grunn. Gjentatte ganger har det blitt påpekt hvordan aktive fond ikke klarer å slå avkastningen til indeksfondene over lengre tid.
Stavanger Asset Management skrev en artikkel rundt dette temaet for Norsk Familieøkonomi for noen år siden. I mellomtiden har interessen rundt og fokuset på indeksfond bare økt ytterligere.
Andelen av sparing som går mot indeksfond har økt betydelig de siste årene, og nå dekker indeksfondene mer enn 50 prosent av markedet. Men selv om indeksfond nå anbefales mye mer enn før, er det dessverre fortsatt mange fondsleverandører som ikke gir tilstrekkelig informasjon til kundene om denne investeringsmuligheten.
Indeksfond har blitt mer populært blant både erfarne og mindre erfarne sparere. Men til tross for økende bevissthet og kjøp av indeksfond, er det fortsatt mange som har begrenset kunnskap om dem.
Even Krohn-Pettersen, partner i Stavanger Asset Management og investeringstjenesten NOON Invest, understreker viktigheten av å forstå hva et indeksfond er og hvorfor det anbefales.
"Et indeksfond er et aksjefond, men med lavere kostnader"
Even Krohn-Pettersen,
Daglig leder i Noon Invest og Forvalter i Stavanger Asset Management
– For å forstå hva et indeksfond er, må man først vite hva et vanlig aksjefond er. Et vanlig aksjefond er et fond som alle kan investere pengene sine i, og da vil en fondsforvalter investere pengene dine i et utvalg av aksjer.
I et aktivt forvaltet fond er det en fondsforvalter, altså en person som investerer kundens penger, som da velger hvilke aksjer som de tror vil være gode investeringer, og unngå aksjer som de ikke har tro på. Disse valgene er basert på sin egen analyse og vurdering. Dette betyr at det er en ekspert som velger hvor dine penger investeres, og derfor kalles dette for et aktivt forvaltet fond.
- Indeksfond skiller seg fra de tradisjonelle, aktivt forvaltede fondene ved å være passive, uten noen dedikert forvalter. I stedet for å kjøpe et utvalg aksjer, vil et indeksfond inneholde alle aksjene som er inkludert i en bestemt indeks. Mens vanlige fond inneholder mellom 50 til 150 aksjer, vil et indeksfond inkludere alle aksjene som er en del av den valgte indeksen, forklarer Krohn-Pettersen.
For eksempel kan en indeks inkludere de 500 største selskapene i USA. Hvis dette er den valgte indeksen, vil indeksfondet reflektere akkurat dette. Dermed investerer man i de 500 største selskapene i USA.
Lavere kostnader og enkelt i bruk
Hovedgrunnen til at indeksfond har blitt så populært er at de har lave kostnader og er enkle i bruk, dermed passer det for bortimot alle.
- Først og fremst har indeksfond lavere kostnader enn aktive fond, siden de ikke krever analytikere eller forvaltere for å investere pengene, og dermed trenger man ikke å betale for deres tjenester, sier Krohn-Pettersen.
Dette fører til betydelig lavere forvaltningsgebyrer, ofte så lite som 0,15-0,30 prosent, sammenlignet med opptil 2,5 prosent for aktive fond. Lavere kostnader betyr at mindre av avkastningen blir spist opp av forvalterne selv, og kundene sitter igjen med en større andel av kaken.
Hvorfor velge indeksfond?
Jon Andreas Nerseth, senior kundeforvalter i Stavanger Asset Management og investeringstjenesten NOON Invest, mener at det er flere fordeler med å velge indeksfond.
«Aktive fond spiser opp fortjenesten til kundene, mens indeksfond gir mer tilbake»
Jon Andreas Nerseth,
senior kundeforvalter, Stavanger Asset Management og NOON Invest
- Et indeksfond gir automatisk en bred spredning da det inneholder alle aksjene i den bestemte indeksen det følger, noe som betyr at fondet kan inkludere en rekke forskjellige selskaper i ulike sektorer og geografiske områder. Dette kan da redusere risikoen sammenlignet med å velge individuelle aksjer eller fond som kun investerer i en bestemt sektor eller region.
Ettersom de fleste indeksfondene er markedsvektet, blir listen av aksjer oppdatert jevnlig, vanligvis to ganger i året. Dette gjør indeksfondene dynamiske, noe som sikrer at de som presterer godt blir større i fondet, mens de som gjør det dårlig, fases ut. Slik er man garantert å eie de selskapene som gjør det best over tid, en garanti som man ikke har med aktivt forvaltede fond.
Generelt sett gir indeksfond bedre avkastning, med statistikk som viser at vanlige fond sjelden klarer å slå indeksen ni av ti ganger. Den høyere avkastningen, sammen med en mer effektiv spredning av risiko og lave kostnader, gjør indeksfond til et opplagt valg for de fleste sparere.
Hva skal man velge?
Noen velger å handle aksjer på Oslo Børs, mens andre foretrekker å kjøpe aksjer i markeder over hele verden. Det er også noen som velger en kombinasjon av begge deler.
Oslo Børs har gitt god gjennomsnittlig avkastning siden oppstarten i 1983. Imidlertid har indeksfond som følger verdensindeksen prestert enda bedre de siste ti årene.
- Hva som blir best de neste ti årene er umulig å si, men trolig vil indeksfond fortsette å slå dyrere aktivt forvaltede aksjefond i årene som kommer også, sier Nerseth.
Noon Invest
Stavanger Asset Management var blant de første selskapene som forsto verdien av indeksfond og ikke minst begynte å bruke dem aktivt i våre kunders porteføljer. Vi har vært med på denne utviklingen både i Norge og utlandet siden vi startet opp for 12 år siden. Vi var også første aktør som lanserte en robotrådgiver tjeneste med indeksfond i Norge, som dere kjenner som Noon Invest.
Grunnene var enkle:
• Lave kostnader (som gir høyere avkastning til kundene)
• Bred diversifisering (som sørger for bedre robusthet)
• God likviditet (enkelt, rimelig og effektivt å handle)
I Noon Invest ser vi mange fordeler med å investere i indeksfond, og derfor har vi vært en aktiv pådriver for å informere og fremme bruken av disse fondene. Det samme kan helt klart sies om Norsk Familieøkonomi, som tidlig begynte å informere norske sparere om indeksfond.
I Norge har vi vært tregere til å omfavne denne trenden, men det er tydelig at stadig flere norske sparere velger å investere i indeksfond.
Vi kan hjelpe deg!
Det er forholdsvis enkelt å kjøpe indeksfond, men å velge riktig fond og sammensetning kan være utfordrende. Det er viktig å vurdere risikonivået i tråd med egne mål, preferanser og tidshorisont. Derfor har Stavanger Asset Management utviklet Noon Invest, en tjeneste som hjelper med å ta disse valgene og sikre at den videre forvaltningen blir utført så hensiktsmessig som mulig.
Investeringstjenesten Noon Invest stiller deg noen spørsmål, og basert på svarene dine får du forslag til en portefølje som passer deg og din ønskede risiko. Ønsker du lav risiko for pengene dine, vil det bli sammensatt et forslag basert på dette.
Alle medlemmer i Norsk Familieøkonomi får 0,05 prosentpoeng lavere forvaltningsgebyr. I tillegg er minstebeløpet for investering senket fra 100 000 kroner til 75 000 kroner. Les mer om medlemsfordelen her.