Sjekklister og oppskrifter

Start konfirmasjonsplanleggingen tidlig

Vi opplever at flere av våre medlemmer ønsker råd om hvordan de kan gjennomføre en rimelig konfirmasjon, og når de bør starte planleggingen. En konfirmasjon kan ofte koste mindre dersom man er tidlig ute og derfor anbefaler vi å starte planleggingen tidlig. Selv om det kan virke langt fram i tid, kan det være lurt å begynne å tenke på sparing noen år i forveien.

Vi har satt sammen en liste med råd for hvordan du kan bruke litt mindre penger og samtidig gjennomføre en vellykket konfirmasjon.

Sett opp budsjett og start sparingen
Du bør starte med sparingen tidlig, og gjerne flere år i forveien. Hvis du setter av månedlige beløp på en egen konto i noen år, trenger du ikke å spare mer enn noen få hundrelapper hver måned. Før du handler inn noe som helst, bør du sette opp et budsjett for å få en oversikt over utgiftene som kommer. Da ser du hvor mye du har til rådighet til for eksempel mat, antrekk, lokaler og lignende.

Ha konfirmasjonen hjemme og lån av andre
Det er billigst å ha konfirmasjonsfesten hjemme. Har du ikke nok plass kan du undersøke om du kan låne eller leie lokaler billig, som på jobb, i borettslaget eller om du kjenner til noen som har en stor hage. Hvis du ikke har nok servise til alle gjestene, spør noen du kjenner om du kan låne av dem. Du kan også spare mye penger ved å lage maten selv eller få hjelp fra venner og familie til matlaging, kakebaking og servering.

Lag invitasjoner, bordkort og pynt selv
Gi invitasjonene et unikt og personlig preg ved å lage dem selv. Du kan fort spare noen kroner ved å bruke rimelige materialer. Men det aller rimeligste, som også begynner å bli mer vanlig, er å sende ut digitale invitasjoner til konfirmasjonen, opprette et arrangement på Facebook, eller rett og slett å sende en melding til mottaker med alle detaljene. 

Bruk billigbutikkene og naturen! Det krever ofte lite å få et fint dekket bord. Blomster fra naturen er ofte brukt i konfirmasjonssammenheng, i tillegg til kongler, steiner og grener; her er det bare fantasien som setter grenser.

Eie eller leie dress?
Fjorårets konfirmanter har allerede vokst ut av dressen de har brukt to ganger, så vi anbefaler deg å spørre venner og kjente om dere kan arve eller låne en dress. Finn.no eller gjenbruksapper er gode alternativer for å finne bruktkupp. Hvis du ønsker å kjøpe ny så råder vi deg til å kjøpe en rimeligere dress. Konfirmantene vokser fort ut av dressen, og om kort tid vil den mest sannsynlig være for liten.

Bunad
Sjekk om det er bunader i familien som kan gå i arv, eller se om Finn.no har noen rimeligere bunader til salgs. Hvis du ønsker å kjøpe en ny bunad råder vi deg til å kjøpe bunadssølvet i god tid på forhånd, gi for eksempel litt etter litt i gave til jul og bursdag. Broder selv, eller få hjelp til brodering av et familiemedlem hvis det er mulig.

Ta konfirmasjonsbildene selv
Du trenger ikke å bruke mye penger på en dyr fotograf. Ta en tur på stranden eller i skogen en fin ettermiddag i mai, da er det perfekt lys til å ta bilder. De fleste har veldig god kamerakvalitet på mobilen sin, men du kan også spørre venner eller bekjente om du kan låne et kamera dersom de har. 

Gavetips

  • Bunaden er en fantastisk gave, det forventes ikke mer.
  • Har du et smykke, klokke, armbånd eller lignende som kan gå i arv, er konfirmasjon en fin anledning til å gi dette.
  • Beløp på konto som skal brukes til egenkapital ved kjøp av bolig.
  • Bli enige om gavebeløp med andre foreldre som har konfirmanter samme år.

Inkluder konfirmanten i forberedelsene, og snakk med barnet ditt om økonomien rundt konfirmasjonen. Forklar barnet hvordan dere prioriterer å fordele pengene og hvorfor. De fleste vil forstå valgene som blir tatt hvis de blir forklart årsaken.

Ønsker du en gjennomgang av økonomien?
Ta kontakt med en av våre rådgivere her. 

Norsk Familieøkonomi