Juss

Samboerkontrakt - forebygging av usikkerhet og konflikt ved samlivsbrudd

For å sikre ryddige, økonomiske forhold under samboerskapet anbefales det å opprette en samboerkontrakt. Her svarer senioradvokat Siri Runung på vanlige spørsmål om samboerkontrakt:

Hva er en samboerkontrakt?
En samboerkontrakt er en avtale mellom to eller flere personer som bor sammen. Den kan blant annet gjelde mellom kjærester, venner eller i et kollektiv.

Hva regulerer kontrakten?
Her har avtalepartene avtalefrihet, så det er opp til samboerne hva de ønsker å regulere i kontrakten. Vi anbefaler i utgangspunktet å regulere eierforhold, altså hvem som eier hva og hvor stor eierandel man har, hvem som betaler for hva under samboerskapet og hvordan eiendelene skal fordeles ved et eventuelt brudd.

Dersom man eier bolig sammen, anbefaler vi å regulere hvordan oppgjøret skal skje dersom den ene parten skal overta felles bolig ved et brudd. Vi ser ofte at dette byr på utfordringer dersom det ikke er regulert i en samboeravtale.

Hvorfor bør man ha en samboerkontrakt?
En samboerkontrakt gir klarhet om eierforhold og ansvar. Når dette er avklart mellom samboere på forhånd kan det unngå konflikter ved brudd eller arveoppgjør. Det kan også forebygge uenighet om vederlagskrav og eierandeler til felles bolig. 

Gjelder samboerkontrakten hvis samboerne velger å gifte seg?
Nei, da er det reglene i ekteskapsloven som regulerer formuesforholdet, eventuelt kan man avtale noe annet i en ektepakt. Samboerkontrakten kan likevel være relevant ved en skilsmisse, da den kan kaste lys over eierforhold ved inngangen til ekteskapet, og kan dermed forenkle fordelingen av eiendeler mellom ektefellene. 

Hva gjør vi hvis det kommer nye forhold som ikke reguleres av kontrakten?
Da kan man legge ved et tillegg til kontrakten, eller opprette en ny avtale dersom man ser at det er behov for det. Vi anbefaler å ta en fot i bakken jevnlig, og se om det er punkter i avtalen som burde endres ved store livsendringer.

Trenger jeg advokat for å sette opp samboerkontrakt?
Nei, det trenger man ikke, men det kan være lurt å involvere en advokat. Advokaten kan hjelpe begge partene med å komme frem til gode løsninger, blant annet angående eierforhold til bolig.

Dette gjelder for eksempel hvis den ene parten skal kjøpe seg inn i den andre sin bolig, eller hvis en av partene betaler mer av de felles boligutgiftene. I slike tilfeller er det ingen standard løsning for hvordan det økonomiske oppgjøret skal bli ved et brudd. Det anbefales derfor å kontakte en advokat for å sikre at begge parters interesser blir tilstrekkelig ivaretatt ved opprettelsen av samboeravtalen.

Kontrakten bør også være formulert på en klar og tydelig måte for å unngå misforståelser og feiltolkninger. Dette kan en advokat bistå med. 

Har du spørsmål?
Hvis du ønsker råd fra en advokat, har medlemmer i Norsk Familieøkonomi en gratis halvtime juridisk bistand med advokatfirmaet Legalis gjennom Advokatpakken. Inkludert i Advokatpakken har medlemmer også rabattert pris på samboerkontrakt, samt flere andre kontrakter og avtaler. 

Norsk Familieøkonomi