Enten du er student og flytter ut for første gang eller skal flytte til et nytt studiested, er det mange ting å huske på. Vi gir deg noen av våre beste råd for hvordan du kan skape et godt utgangspunktet for din studentøkonomi.
Det viktigste tipset vi kan gi er å planlegge. Sett opp et budsjett og få oversikt over hvordan økonomien vil se ut de neste månedene. Du vet kanskje allerede hvor store de faste utgiftene dine er og hvor mye du får i støtte, da har du allerede de viktigste punktene for å sette opp ditt budsjett.
Ikke søk studiestøtte blindt
Den gjengse oppfatningen av studiestøtten fra Lånekassen er at dette er den mest gunstige gjelden man kan pådra seg. Disse argumentene er i utgangspunktet riktige, men man skal likevel ikke pådra seg gjeld uten å tenke over konsekvensene og hvordan det kan påvirke deg senere. Positivt med studielånet er at det gis uten sikkerhet og gjelden blir slettet helt ved låntakers død, og helt eller delvis ved uførhet eller langvarig sykdom. Man kan også søke om betalingsutsettelse uten begrunnelse for opptil 36 måneder dersom du ikke har mulighet til å følge nedbetalingsplanen etter endt studie. Det vil da løpe renter på lånet, og du må selv søke om sletting av disse dersom du oppfyller kriteriene for dette. Det er sådan liten risiko med et studielån, men gjelden kan likevel påvirke din fremtidige kjøpekraft og mulighet for å få innvilget boliglån. Ikke ta opp mer lån enn du har behov for, og dersom du ser at du egentlig ikke har behov for pengene når de utbetales bør disse spares for eksempel på en høyrentekonto, i fond eller på BSU.
Vær obs på nye omgjøringsregler
Fra høsten gjelder nye regler for hvordan studielånet omgjøres til stipend. Tidligere ble 40 prosent av basisstøtten omgjort så lenge du var borteboende student og besto eksamen. Nå må du fullføre hele graden for å sikre deg full omgjøring til stipend. Ved bestått eksamen blir 25 prosent av lånet omgjort til stipend, mens de siste 15 prosentene ikke blir omgjort før graden i sin helhet er bestått. Det får konsekvenser for dem som innser at de har valgt feil studieretning eller av andre grunner dropper ut av studiet.
Husk inntektsgrensen
Mange studenter er avhengig av å jobbe ved siden av studiene. Dette gjelder spesielt i de store byene hvor husleie og andre utgifter overgår studiestøtten. Da er det viktig at du er oppmerksom på inntektsgrensen slik at du ikke får avkortet støtte fra Lånekassen. Inntektsgrensene gjelder per kalenderår og er henholdsvis 182 575 kroner for 2019 dersom du mottar støtte et helt kalenderår, og 188 509 kroner for 2020. Dersom du mottar støtte i sju måneder eller mindre per kalenderår kan du tjene 456 436 kroner i 2019 og 471 270 kroner i 2020. Mange velger derfor å kun søke om studiestøtte ett av to semester per kalenderår slik at de kan utnytte den forhøyede inntektsgrensen som da blir gjeldende.
Fordel storstipendet fornuftig
Dersom du har søkt og fått innvilget fullt stipend og lån fra Lånekassen får du utbetalt 22 040 kroner i august 2019 og januar 2020. Sammenlignet med øvrige måneder hvor utbetalingen er 8 265 kroner per måned, har du ved semesterstart en gylden mulighet til å sikre deg mot uforutsette kostnader senere i semesteret. Selvfølgelig må man som ny student regne med noen ekstra utgifter ved studiestart, gjerne knyttet til flytting, innkjøp til hybel og skolemateriell. For noen studieretninger kan skolemateriellet spise opp store deler av dette stipendet, men for de som har muligheten til det bør noen av disse kronene spares til senere.
Etabler dedikerte kontoer
Synes du det er vanskelig å holde deg til et budsjett eller ofte lar deg friste av pengene som står til overs på konto? Opprett flere kontoer for ulike formål så har du full kontroll på hvor mye du kan bruke fritt. Regningskontoen bruker du til å sette av det du trenger til faste utgifter hver måned. Det som er igjen på brukskontoen kan du deretter fordele på de ulike andre utgiftspostene i løpet av måneden: mat, klær, underholdning og lignende. Har du noe til overs på slutten av måneden gjør du lurt i å sette disse over på en sparekonto. Vær litt streng med deg selv og spar til regnværsdagene når du faktisk trenger pengene eller til noe du virkelig ønsker deg.
Kjøp brukt
For deg som skal flytte inn i hybel, kollektiv eller leilighet for første gang kan det være nødvendig å gå til innkjøp av både møbler, kjøkkenutstyr og annet. Sjekk først hva som allerede finnes og lag en oversikt over det du mangler. Spør venner, kjente og tidligere studenter om de har noe de vil bli kvitt. Sjekk også Finn.no og «Kjøp og salg»-sider på Facebook for å finne de virkelig gode bruktkuppene.
Utnytt studentrabatter
Må du kjøpe nytt bør du sjekke om du har en studentrabatt som kan benyttes. Søk deg litt frem til de beste tilbudene og spar på alt fra kjøkkenutstyr til tannlege og bowling. Husk at for å få studentrabatt krever mange fremvisning av studentbevis. Dette får du etter du har betalt semesteravgiften.
Vær tidlig ute
Pensum og skolebøker er dyre varer, men det finnes heldigvis et stort bruktmarked. Vil du kjøpe brukte bøker i god forfatning til en rimelig penge må du være tidlig ute. De beste eksemplarene forsvinner først. Vurder også studieplanen og undersøk om det kun er noen kapitler i lærebøkene som er pensum. Da trenger du kanskje ikke kjøpe hele boken, men kan nøye deg med å låne den på biblioteket.
Spis smart
Vi hører stadig om studenter som lever på makaroni og nudler på slutten av måneden når kontoen er blitt tømt. Med et par enkle grep sørger du for at du spiser god og næringsrik mat hele måneden, uten å tømme lommeboka. Planlegg ukesmeny, gå på butikken én til to ganger i uka og lag maten fra bunnen av. Avtal gjerne en spleisemiddag med venner eller romkamerater én dag i uka. Det er sosialt og økonomisk. Sjekk instagramkontoen @fattig.student for inspirasjon til ukesmenyer og oppskrifter tilpasset studentøkonomien.
Sikre deg mot krav fra utleier
Ta bilder av hybel eller leilighet ved innflytting. Se etter småskader på inventar og dokumentér disse. Da har du oversikten over bopelens stand når du flyttet inn og kan henvise til bildene dersom utleier krever erstatning for tidligere skade ved utflytting.
Vurder husleiegaranti
Har du ikke mulighet til å betale depositum? Vurder husleiegaranti. Da kan du unngå å måtte avse et stort beløp til depositum, og heller spare disse pengene til andre fornuftige formål. Får du som student avslag på søknaden kan foreldrene dine søke på vegne av deg. Les mer om husleiegaranti her.
Start julegavehandlingen tidlig
Høsten er kort og plutselig nærmer deg seg eksamen og jul på en og samme tid. Det kan da bli både travelt og budsjettet for semesteret kan i stor grad være brukt opp allerede. Et godt tips er derfor å planlegge tidlig. Lag oversikt over hvem du vil kjøpe gaver til, avtal med søsken, venner eller andre familiemedlemmer om dere skal spleise på noen av gavene og sett av litt i budsjettet.
Unngå feilaktig bruk av kredittkort
Studentøkonomien kan for noen bli veldig stramt i perioder. Du kan kanskje føle mer på presset i en eksamensperiode når du ikke har mulighet til å jobbe like mye som ellers. Det er også mye sosialt som skjer i løpet av semesteret, og slike arrangementer kan fort bli en stor utgiftspost. Da er det lett å ty til kredittkortet. Vår anbefaling er derfor at man som student ikke bør benytte kredittkort uten å være sikker på at man klarer å betale hele kredittkortregningen ved forfall. Har du egentlig ikke penger til ost og vaskemidler, har du i hvert fall ikke råd til rentene som påløper om du ikke betaler hele regningen.