Medlemshistorier

Med noen tastetrykk
fikk jeg bedre pensjon

En gang i året dumpet det informasjon om en gammel pensjonsavtale ned i postkassa. Avtalen var så liten, at den lett kunne blitt oversett. At jeg i stedet tok tak i den, gjør at jeg sannsynligvis har sikret meg rimelig mange ekstra tusenlapper i pensjon!

Pensjon er et vanskelig tema, og ærlig talt - et kjedelig tema. Men noen grep er så enkle og kan utgjøre så mye, at det er verdt de få minuttene det tar å få sjekket det ut. For uten å overdrive, dette pensjonstipset tar deg bare noen minutter, og det er verken snakk om å opprette spareavtaler eller forhandle med arbeidsgiver.

Vi hadde en generell gjennomgang av den nye pensjonsreformen her på jobb. Jeg fortalte da min kollega Eva at jeg hadde noen små pensjonsavtaler fra tidligere arbeidsgivere, men at disse utgjorde så lite av pensjonen at jeg ikke hadde gitt dem noe oppmerksomhet.

Eva som er rådgiver hos oss, og veldig flink på pensjon, ba om å få se på en av disse avtalene, og så at det var en liten tjenestepensjon fra tidligere arbeidsforhold som utgjorde rundt 10 000 kroner. Sammen logget oss enkelt inn med Bank-ID, og så at denne pensjonen var satt inn på en avtale hvor arbeidsgiver hadde valgt lav risiko på sparingen. Det vil si at mesteparten av sparingen stod i renter.  Jeg er 32 år og har fortsatt 35 år igjen til pensjonsalder!

Ved å benytte en sparekalkulator viste Eva meg hvordan vi enkelt kunne beregne forventet avkastning på spareløsningen som var valgt for meg. Resultatet var at jeg, med dagens renteforventninger, kunne forvente at denne avtalen vil gi en ekstra pensjonsutbetaling på rundt 250 kroner hver måned i ti år. Hurra, I´m rich, tenkte jeg…

Eva hjalp meg så med å endre til en risikoprofil som står i stil med antall år til utbetaling, og etter hvor stor risiko jeg var villig til å ta med pengene.  Ved å endre profil på denne måten vil den lille pensjonsavtalen min med stor sannsynlighet (basert på historisk avkastning) utgjøre over 1 000 kroner ekstra i pensjon hver måned i ti år. Da begynner vi å snakke! Hvis en har flere slike småavtaler blir dette store summer til sammen.

Mange av oss har i dag en avtale om innskuddspensjon gjennom arbeidsgiver hvor pengene blir satt til en «pensjonskonto». Ofte har arbeidsgiver valgt felles løsning på vegne av sine ansatte, med lav eller moderat risiko for alle. Da tas det ikke hensyn til alderen til den enkelte arbeidstaker. Det var derfor mesteparten av sparingen i min pensjonsavtale stod i renter – arbeidsgiver tør ikke ta risiko for meg. Har du mange år igjen kan du velge en løsning med høyere risiko enn de som har kortere tid til pensjonsalder.

Det er ditt ansvar å sjekke hvordan dine pensjonsmidler er plassert. Kanskje har du fått informasjon om pensjonene dine i posten nå i desember? Ta vare på disse og ta en gjennomgang etter nyttår. Er du usikker på hvordan du skal gå fram anbefaler jeg å gjøre som jeg gjorde og ta kontakt med for eksempel Eva hos oss. I et rådgivningsmøte blir du veiledet om hvilken løsning som vil være til beste for deg! 

Jo tidligere du tar tak i dette, jo mer kan du få utbetalt som pensjonist!

Hilsen Anette

Få tilgang til våre medlemsfordeler og rådgivning
65,- pr. mnd. i 12 mnd.

Hva trenger du hjelp til?

Det koster ikke noe å spørre!

Jo mer spesifikk spørsmålstillingen er jo mer konkret kan vi svare. Alternativt kan vi kontaktes på telefon 51 77 50 00 mellom kl.09:00 – 15:00.

Pensjon

Flytt dine gamle kapitalbevis

Pensjon fra tidligere jobber er som regel spredd hos ulike leverandører. Da kan gebyrer og andre kostnader spise opp mye av fortjenesten.

Pensjon

Ikke la pensjonsselskapene
spise opp pensjonen din

Ville det ikke vært irriterende om gebyrer og andre kostnader skulle spise opp dine gamle pensjonskapitalbevis? Dessverre er det nettopp det som kan skje om du ikke er oppmerksom nok.

Pensjon

Ikke gå i AFP - fellen(e)

Vi får mange forespørsler fra våre medlemmer om AFP-ordninger i privat sektor. Det er vanskelig å ha oversikt over alle kravene som må oppfylles før du har rett på AFP.

iStock.com

Medlemshistorier

Kunnskap kan gi deg
en bedre pensjon

Det er ikke uvanlig å velge bort aksjefond på grunn av utrygghet og litt for lite kunnskap. Uheldigvis kan dette medføre at mange sitter igjen med en langt lavere pensjon enn de kunne ha fått.

Foto: iStock.com

Medlemshistorier

Har du for mange
personforsikringer?

Noen ganger lurer vi på hvilke tilbud fra banken vi skal akseptere. Faren er at vi stoler så mye på rådgiveren i banken, at vi signerer på produkter som vi ikke egentlig trenger.

Faksimile: NRK Folkeopplysningen

Sparing og investering

Denne folkeopplysningen
må du få med deg

Kjøp indeksfond, så slipper du å bruke penger på bankens forvalter, er rådet fra NRK-programmet Folkeopplysningen. Vi har sagt det samme i flere år, og har mange smarte spareråd til deg.

Foto: iStock.com

Medlemshistorier

Forbrukslån til nytte
eller besvær?

Kommer du til banken og ber om å få bakt forbrukslån inn i boliglånet, vil du sannsynligvis bli møtt med litt skepsis. Men hva om du egentlig har stålkontroll på økonomien din, og har brukt forbrukslånet på en fornuftig måte?

Norsk Familieøkonomi