DNB kunne i dag legge fram rekordresultat for 2013, og foreslo samtidig å øke utbyttet til sine eiere.
- Dette gjør de grunnet formidable resultater på boliglånskundene. I det ene øyeblikket kritiserer banken staten for strenge egenkapitalkrav, samtidig bygger den ned egenkapitalsituasjonen sin ved å tappe av overskuddet til eierne, sier sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi
- Vi vet at om DNB hadde stilt krav til sine kunder om å øke egenkapitalsituasjonen, så ville banken samtidig lagt ned krav (naturligvis) om at kundene ikke fikk betale utbytte før egenkapitalsituasjonen var tilfredsstilt, legger Krohn-Pettersen til.
- Kapitalkrav nådd uten utbytte
Norsk Familieøkonomi mener det er urovekkende at vi boliglånskunder finner oss i å være eneste bidragsyter til å øke egenkapitalen i DNB kun til gode for eierne.
- I sitt foredrag på Valutaseminaret tidligere denne uken sa direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet at banken nå hadde nådd kapitalkravene - hvis de hadde droppet utbyttebetalinger, sier sjeføkonomen i Norsk Familieøkonomi.
Baltzersen sa videre at egenkapitaldekningen også kan økes ved å redusere aktiviteten, eller ved å holde tilbake en større del av overskuddet.
- I debatten om økte kapitalkrav fremstilles ofte reduserte utbyttebetalinger som en kostnad for aksjonærene. Aksjonærenes formuer minker imidlertid ikke når bankene betaler mindre i utbytte.
- Det tilbakeholdte overskuddet kan reinvesteres i virksomheten, og aksjonærene kan selge aksjer om de har behov for likviditet, sa tilsynsdirektøren.
Se hele presentasjonen på DNBs hjemmesider. Klikk her.