Pensjon

Visste du at du kan flytte pensjonen din?

Les

Visste du at du kan flytte pensjonen din?

Selv om vi alle vet at vi kommer til å bli pensjonist en gang i fremtiden, så er det overraskende mange som ikke vet hva dette vil bety for økonomien. Fire av 10 nordmenn aner ikke hva slags pensjonsordning de har, ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for DNB. Samtidig er det hele 70 prosent som ikke vet hvor mye jobben deres bidrar til pensjon. Dermed er det sannsynligvis enda flere som ikke vet at man faktisk kan flytte tjenestepensjonen sin dit man vil!

Medlemshistorier

Pensjonist med boliglån

Mange synes det er vanskelig å planlegge for fremtiden, og blir kanskje overrasket når forventet pensjon sjekkes. Heldigvis har vi gode råd for hvordan du kan sikre deg den gode pensjonisttilværelsen.

Pensjon

Hvordan forholde seg til egen pensjon

Magnus har levd et langt yrkesaktivt liv, men har på veien vært innom både forskjellige arbeidsplasser og fagfelt. Han tok kontakt med oss for å få oversikt over sin pensjon, noe som viste seg å være enklere enn han trodde.

Pensjon

Ikke forhold deg passiv til pensjonen din

Vi ønsker alle å få mest mulig igjen den dagen vi sier farvel til arbeidslivet, og går inn i pensjonistenes rekker. Likevel er det få av oss som gjør noe med tjenestepensjonen vår – selv om mulighetene er der. Kanskje tiden er inne for å gjøre noe med det?

Pensjon

Det viktigste pensjonsrådet

Et enkelt grep kan utgjøre en betydelig forskjell for hvor god avkastning du får på pensjonssparingen din, og det tar deg kun ett par minutter å fikse.

Pensjon

Egen pensjonskonto - spørsmål og svar

Fra 1. februar kunne 1,5 millioner nordmenn opprette egen pensjonskonto hos selvvalgt leverandør. Vi har svarene på de vanligste spørsmålene om egen pensjonskonto, også kalt EPK.

Pensjon

Når bør du pensjonere deg?

Etter innføring av nye regler kan man fortsette i jobb samtidig som man får utbetalt pensjon, uten at dette medfører reduksjon. Lønner det seg eller bør du vente?

Pensjon

Snart får du din egen pensjonskonto

I 2021 får 1,5 millioner arbeidstakere i privat sektor samlet sin pensjonsopptjening fra innskuddspensjonsordninger på en egen pensjonskonto. Hva betyr det?

Medlemshistorier

Gebyrene som spiser av pensjonen

Pensjonisttilværelsen er noe fåtallet av unge voksne tenker over daglig, tror vi. Det er synd da de unge kan gjøre det mye enklere for seg selv i fremtiden ved å være litt føre var.

Medlemshistorier

Har du hørt om fremtidsfullmakt?

Mens noen medlemmer tror de har god økonomisk kontroll, ønsker andre alle tipsene de kan få. Sammen med våre rådgivere avdekkes gjerne temaer og problemstillinger en tidligere ikke har tenkt over.

Pensjon

Ny offentlig tjenestepensjon

Fra 2020 erstattes den gamle pensjonsordningen i offentlig sektor med en ny modell som blir gjeldende for ansatte født i 1963 og senere.

Pensjon

Flytt dine gamle kapitalbevis

Pensjon fra tidligere jobber er som regel spredd hos ulike leverandører. Da kan gebyrer og andre kostnader spise opp mye av fortjenesten.

Medlemshistorier

Vet du hvordan din
pensjonisttilværelse vil bli?

Å planlegge for pensjonisttilværelsen er noe mange av oss velger å utsette. Det er fort gjort å tenke at vi har god tid på oss, og at det er lenge til temaet blir aktuelt. Dessverre er det mange som venter for lenge med å sette av til egen pensjonssparing, og dermed ender opp i en trang økonomisk situasjon som pensjonister. Derfor er det viktig å være tidlig ute med planleggingen, så slipper man å angre på at man ikke startet sparingen tidligere.

Tester og undersøkelser

Stadig flere sparer til pensjon i fond

AKSJEFONDSUNDERSØKELSEN 2017: Det fokuseres stadig mer på individuell sparing til egen pensjon, og som forbruker oppfordres man omtrent daglig til å starte pensjonssparing. Etter den nye pensjonsreformen i 2011 har en større del av ansvaret for egen pensjon blitt skjøvet over på den enkelte. Dersom man vil sikre seg en romslig pensjonstilværelse, vil de fleste være nødt til å spare til egen pensjon.

Pensjon

Gunstigere å spare til pensjon

1. november i år ble den gamle IPS-ordningen erstattet av en ny type skattefavorisert ordning, som kan gjøre det svært gunstig for deg å spare til egen pensjon.

Pensjon

AFP i offentlig sektor

AFP er en forvirrende ordning som byr på mange utfordringer for arbeidstakere. Denne gangen tar vi for oss AFP i offentlig sektor, og belyser det viktigste innenfor ordningen som du bør være oppmerksom på.

Pensjon

Ikke la pensjonsselskapene
spise opp pensjonen din

Ville det ikke vært irriterende om gebyrer og andre kostnader skulle spise opp dine gamle pensjonskapitalbevis? Dessverre er det nettopp det som kan skje om du ikke er oppmerksom nok.

Pensjon

Ikke gå i AFP - fellen(e)

Vi får mange forespørsler fra våre medlemmer om AFP-ordninger i privat sektor. Det er vanskelig å ha oversikt over alle kravene som må oppfylles før du har rett på AFP.

Foto: iStock.com

Sparing og investering

Ny aksjesparekonto
utsetter skatten din

Aksjesparekonto gir deg mulighet til å bytte fond, og kjøpe og selge aksjer uten at det utløser skatt før du tar pengene ut av kontoen. Men pass på at du vet hva du gjør før du flytter investeringene dine inn i den første og beste kontoen banken din anbefaler.

iStock.com

Medlemshistorier

Kunnskap kan gi deg
en bedre pensjon

Det er ikke uvanlig å velge bort aksjefond på grunn av utrygghet og litt for lite kunnskap. Uheldigvis kan dette medføre at mange sitter igjen med en langt lavere pensjon enn de kunne ha fått.

Foto: iStock.com

Medlemshistorier

Med noen tastetrykk
fikk jeg bedre pensjon

En gang i året dumpet det informasjon om en gammel pensjonsavtale ned i postkassa. Avtalen var så liten, at den lett kunne blitt oversett. At jeg i stedet tok tak i den, gjør at jeg sannsynligvis har sikret meg rimelig mange ekstra tusenlapper i pensjon!

SPARER DU?: Mange vil som pensjonister sitte igjen med rundt halvparten av den lønna de har i dag - hvis de ikke starter å spare til egen pensjon, sier sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen. Foto: Elisabeth Tønnesen.

Pensjon

Dårlig samvittighet når du tenker på pensjon?

Store kampanjer fra bankene, og førstesideoppslag i avisene har sannsynligvis overbevist deg om at det kan være lurt å spare til egen pensjon. Men har noen fortalt deg hvordan?

Pensjon

– Vi trenger mer kunnskap

Alle er enige i at det er smart å spare til egen pensjon, men hvordan en skal gjøre det er det ikke mye snakk om.

Sparing og investering

– Nå må ny regjering levere

3 av 4 mener staten ikke gjør nok for å stimulere til sparing. Norsk Familieøkonomi forventer endring nå som ny regjering er på plass.

Norsk Familieøkonomi