Sparing og investering

Hvordan skal barna komme seg inn på boligmarkedet?

Les

Sparing og investering

Barna inn på boligmarkedet

Et fortvilende spørsmål foreldre stiller seg. De fleste foreldre ønsker sterkt å kunne hjelpe barna inn i boligmarkedet. Mange klarer å løse dette ved å stille som kausjonist eller gi forskudd på arv. Men ikke alle har mulighet til å stille opp av en rekke ulike årsaker. Hvilke alternative måter kan barna komme seg inn på boligmarkedet?

Ikke bli lurt av kryptosvindel

Interessen for å investere i kryptovaluta har økt betydelig de siste årene. Dette er fordi kryptoverdiene har steget kraftig, noe som fører til økt aktivitet i kryptomarkedet. Men dessverre, så er det flere tilfeller der privatpersoner investerer i krypto og senere oppdager at de egentlig har blitt svindlet.

Lån

Derfor er det vanskeligere å kjøpe bolig i dag

Det er ikke lett å komme inn på boligmarkedet, og for enkelte vil det være omtrent umulig dersom du skal kjøpe bolig alene. Hva er årsaken til at flere sliter med boligkjøp i dag, sammenlignet med på 80- og 90-tallet?

Sparing og investering

BSU eller ikke BSU?

Hvilke alternativer finnes, og er BSU fortsatt en god sparemetode? Vi tar en titt på hva som gjelder nå.

Medlemshistorier

Pensjonist med boliglån

Mange synes det er vanskelig å planlegge for fremtiden, og blir kanskje overrasket når forventet pensjon sjekkes. Heldigvis har vi gode råd for hvordan du kan sikre deg den gode pensjonisttilværelsen.

Sparing og investering

Student og bor hjemme? Spar studielånet

Selv om du ikke trenger pengene nå, kan det være lurt å ta maksimalt studielån. Invester pengene smart, så kan du dra nytte av de senere i livet.

Sparing og investering

I dag feirer vi fremgangen, og husker på forskjellene

Det er 8. mars, og kvinnedagen. En dag som dette minner oss ekstra på de økonomiske forskjellene som fremdeles eksisterer mellom menn og kvinner. Heldigvis ser vi en stadig økning i økonomisk uavhengighet for kvinner, og flere kvinner investerer for fremtiden!

Pensjon

Ikke forhold deg passiv til pensjonen din

Vi ønsker alle å få mest mulig igjen den dagen vi sier farvel til arbeidslivet, og går inn i pensjonistenes rekker. Likevel er det få av oss som gjør noe med tjenestepensjonen vår – selv om mulighetene er der. Kanskje tiden er inne for å gjøre noe med det?

Medlemshistorier

Hvordan kan du investere arven?

Karianne kontaktet oss etter hennes far hadde gått bort. Hun hadde arvet en sum penger, og visste ikke hvordan hun kunne forvalte disse på best mulig måte. Da kom vår rådgiver med et tips som senket hennes faste månedlige utgifter betraktelig.

Sparing og investering

Forberedelse til 2022

Vi kan nok ikke friskmelde Norge helt enda, men vi er på god vei inn i en hverdag som er tilnærmet lik normalen. Det betyr renteøkning og stigende utgifter i hverdagen. Hvordan kan du på best mulig måte forbedrede deg til det kommende året?

Tester og undersøkelser

Norges beste banker 2020

Kåringen av Norges beste banker gjennomføres årlig med formål om å avdekke hvilke banker som er best over tid.

Sjekklister og oppskrifter

Oppskriften - hvordan kjøpe aksjer

Ifølge Google Søketrender var aksjehandel noe av det nordmenn var mest nysgjerrige på i 2020. Vi gir deg oppskriften.

Pensjon

Det viktigste pensjonsrådet

Et enkelt grep kan utgjøre en betydelig forskjell for hvor god avkastning du får på pensjonssparingen din, og det tar deg kun ett par minutter å fikse.

Pensjon

Egen pensjonskonto - spørsmål og svar

Fra 1. februar kunne 1,5 millioner nordmenn opprette egen pensjonskonto hos selvvalgt leverandør. Vi har svarene på de vanligste spørsmålene om egen pensjonskonto, også kalt EPK.

Sparing og investering

Hvordan kjøpe aksjer
- råd fra investoren

Investeringer i aksjer kan ha ulike formål, det kan være alt fra spekulative veddemål til langsiktig sparing.

Medlemshistorier

Vibekes nye spareplan

Med et mål om å oppgradere til en større bolig fikk Vibeke hjelp av rådgiver til å lage en tilpasset spareplan.

Medlemshistorier

Aksjefond - er det så lurt da?

Mange kontakter oss fordi de vil spare til barna, og trenger råd om hvordan de bør gå frem. Kan aksjesparing være et alternativ?

Sparing og investering

Hva burde jeg gjøre med sparepengene nå?

Styringsrenta er historisk lav og fører til ekstremt lav innskuddsrente. Det er dårlige nyheter for de av oss som sparer i bank.

Tester og undersøkelser

Norges beste banker 2019

Fjoråret var preget av flere renteøkninger og derav økte kostnader for lånekunder, men hvilken bank var billigst?

Medlemshistorier

Corona-viruset spiser av sparingen min

Hvorfor påvirker et virus fra Kina aksjesparingen til menigmann i Norge? Gustav ble bekymret for sin pensjonssparing og ville kaste inn håndkledet.

Medlemshistorier

Gebyrene som spiser av pensjonen

Pensjonisttilværelsen er noe fåtallet av unge voksne tenker over daglig, tror vi. Det er synd da de unge kan gjøre det mye enklere for seg selv i fremtiden ved å være litt føre var.

Sparing og investering

Hvordan velge riktig fond

Er du nybegynner innenfor aksjesparing kan det enkleste være å opprette en spareavtale i et billig globalt indeksfond. Da har du gjort mye riktig.

Sparing og investering

Hva er egentlig en aksjesparekonto?

Aksjesparekontoen har vært i nyhetsbildet lenge allerede, men mange synes fremdeles konseptet er litt uklart.

Hverdagsøkonomi

PSD2 gir deg bedre vilkår og flere valgmuligheter

PSD2 eller betalingstjenestedirektivet er EUs regulering av betalingstjenester i EU- og EØS-land, inkludert Norge. Direktivet ble innført 13. januar 2018 og åpner for store endringer knyttet til betalingstjenester for norske forbrukere.

Tester og undersøkelser

Fikk du den beste renten i 2018?

Årets bankundersøkelse er endelig klar, og den avdekker en rekke endringer fra fjorårets kåring.

Sparing og investering

Det lønner seg å ha flere banker

Det er mange grunner til at man bør være selektiv når man velger bank. For de fleste er rentevilkår viktigst, men ikke alle er like flinke til å sjekke om de har de beste vilkårene.

Pensjon

Flytt dine gamle kapitalbevis

Pensjon fra tidligere jobber er som regel spredd hos ulike leverandører. Da kan gebyrer og andre kostnader spise opp mye av fortjenesten.

Tester og undersøkelser

Hvilken spareform passer for deg?

Aksjesparekonto, investeringskonto, VPS-konto eller IPS-konto? Finn ut hvilken konto du bør spare i.

Sparing og investering

Derfor bør du velge indeksfond

Indeksfond blir stadig mer populært å investere i, både blant profesjonelle og mindre profesjonelle sparere. Men selv om det blir kjøpt, anbefalt og snakket mer om indeksfond, er det mange som vet lite om det.

Tester og undersøkelser

Skal du åpne ny aksjesparekonto?
Se opp for skjulte kostnader

Flere tilbydere reklamerer for at deres aksjesparekonto er gratis. Vår sammenligning viser at noen leverandører fortsatt tar unødvendige gebyrer.

Sjekklister og oppskrifter

Hvordan få råd til å kjøpe bolig

Stadig færre unge eier sin egen bolig, mye på grunn av egenkapitalkravet på 15 prosent. Vi viser deg hvordan din boligdrøm kan bli mulig.

Sparing og investering

Bør du flytte investeringene dine?

Da den nye aksjesparekontoen ble lansert 1. september, var det en gavepakke til både bankene og kundene, men kontoen passer ikke nødvendigvis for alle.

Tester og undersøkelser

Sammenligning av aksjesparekonto

AKSJEFONDSUNDERSØKELSEN 2017: Som kunde har man utallige valgmuligheter når man skal opprette konto for sparing, og i løpet av høsten har mulighetene økt vesentlig. Vår undersøkelse viser at en stor andel fondssparere ønsker å flytte investeringer til en aksjesparekonto.

Pensjon

Ikke la pensjonsselskapene
spise opp pensjonen din

Ville det ikke vært irriterende om gebyrer og andre kostnader skulle spise opp dine gamle pensjonskapitalbevis? Dessverre er det nettopp det som kan skje om du ikke er oppmerksom nok.

Sparing og investering

BSU-banker med «lokketilbud»

Flere banker tilbyr dobbel rente på BSU-sparingen første år for å lokke til seg de unge kundene. Her er det viktig ikke å gå i fellen og velge en bank med dårligere rente fra år to, selv om en lokkerente på 6-tallet i dag kan se fristende ut.

Sparing og investering

Hvordan spare til barnebarn

Å kjøpe gaver til barnebarna kan være utfordrende, særlig når mange barn tilsynelatende har alt. Da kan du gi noe som kan være til glede på sikt.

Sparing og investering

Nå kan du få tilgang til de gode formuesforvalterne

De har årevis av erfaring med å forvalte større formuer, men nå skal Stavanger Asset Management også tilby sin kompetanse til småsparerne.

Medlemshistorier

Ny i arbeidslivet

Nina har en sønn som er nyutdannet og skal begynne i ny jobb. I den forbindelse spurte hun om vi kunne ta et møte med hennes sønn, Håkon.

Foto: iStock.com

Sparing og investering

Ny aksjesparekonto
utsetter skatten din

Aksjesparekonto gir deg mulighet til å bytte fond, og kjøpe og selge aksjer uten at det utløser skatt før du tar pengene ut av kontoen. Men pass på at du vet hva du gjør før du flytter investeringene dine inn i den første og beste kontoen banken din anbefaler.

iStock.com

Medlemshistorier

Kunnskap kan gi deg
en bedre pensjon

Det er ikke uvanlig å velge bort aksjefond på grunn av utrygghet og litt for lite kunnskap. Uheldigvis kan dette medføre at mange sitter igjen med en langt lavere pensjon enn de kunne ha fått.

Foto: iStock.com

Medlemshistorier

Aksjefond?
Nei det tør jeg ikke!

Mange kontakter oss fordi de vil spare til barna, og trenger råd om hvordan det er lurt å gjøre det. Tør du sette barnetrygden i aksjefond?

Foto: iStock.com

Sparing og investering

Hvorfor anbefaler
vi indeksfond?

AKSJEFONDSUNDERSØKELSEN 2016: Mens over 60 prosent vet hva et kombinasjonsfond er, er det bare en av tre som vet hva et indeksfond er. Kanskje vil mer kunnskap om denne type aksjefond gjøre at flere kan begynne å spare smartere.

Foto: iStock.com

Tester og undersøkelser

1,2 millioner nordmenn
sparer i fond

AKSJEFONDSUNDERSØKELSEN 2016: 1,2 millioner nordmenn sparer nå i fond. Her er resultatene fra årets undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: iStock.com

Sparing og investering

En av fem er fornøyd med sin banksparing

AKSJEFONDSUNDERSØKELSEN 2016: Rekordlave innskuddsrenter til tross – mange sparer fortsatt langsiktig i bank. Og er fornøyde med det. Men burde de være det?

Faksimile: NRK Folkeopplysningen

Sparing og investering

Denne folkeopplysningen
må du få med deg

Kjøp indeksfond, så slipper du å bruke penger på bankens forvalter, er rådet fra NRK-programmet Folkeopplysningen. Vi har sagt det samme i flere år, og har mange smarte spareråd til deg.

Sparing og investering

Finanstilsynet advarer mot kombinasjonsfond

– Slutt å kjøpe kombinasjonsfond, har vår klare anbefaling vært lenge. I en ny rapport kommer det fram at også Finanstilsynet er enige i vår vurdering.

RENTEMØTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen, direktør pengepolitikk (PPO) Ida Wolden Bache og direktør finansiell stabilitet (FST) Torbjørn Hægeland på rentemøte. Foto: Nils S. Aasheim/Norges Bank

Meninger

Styringsrente, boligboble og
rekordlave innskuddsrenter…

Veldig mange synes at det økonomiske bildet i Norge er en smule rotete, litt forvirrende og kanskje uoversiktlig. Spesielt når man skal ta egne beslutninger rundt sin egen økonomi. Kanskje kan vi hjelpe deg med å rydde litt, i hvert fall komme med råd.

Sparing og investering

– Slutt å kjøpe
kombinasjonsfond

Lave renter på bankinnskudd gjør at mange småsparere ser seg om etter alternative spareformer. Dessverre er «rådene» de får i banken både dyre og dårlige.

Tester og undersøkelser

Aksjefondsundersøkelsen 2015

Vår årlige aksjefondsundersøkelse bekrefter at våre medlemmer i stor grad sparer i aksjefond, har riktig tidshorisont, sunt forhold til forventet avkastning og domineres av dem med spareavtale.

Sparing og investering

- Vurdér å trekke pengene dine ut av Skagenfondene

Skagenfondene er et av de dårligste fondene i markedet og er mer enn andre tuftet på dyktige enkeltpersoner.

Sparing og investering

Altfor mange kjøper fond i banken

Norsk Familieøkonomis årlige aksjefondsundersøkelse viser at vi som sparekunder er altfor lojale mot banken vår. De fleste bankers aksjefond er ikke bare dårlige på avkastning, men også dyre.

Foto: Elisabeth Tønnesen

Sparing og investering

Hvor blir det av stimuleringen til sparing?

Tidligere signaler fra regjeringen ga store forventninger til stimulerende sparetiltak i statsbudsjettet for 2015. Spesielt innen pensjon. De kom ikke.

Foto: SpareBank 1 SR-Bank

Sparing og investering

Banker har solgt deg ulovlige pakkeprodukt

Finansdepartementet og Finanstilsynet er enige om at to norske banker har operert med ulovlige pakkeprodukt. – På tide at dette blir stanset, mener Norsk Familieøkonomi.

Sparing og investering

Boligprisene har økt 140 % på ti år

I pressområder som Stavanger og omegn har boligprisene steget 140 prosent på ti år. Det vil si at den lille leiligheten du kjøpte for en million for ti år siden, nå er verdt 2,5 millioner kroner.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund, NRK

Hverdagsøkonomi

– Bankselgere må slutte å kalle seg rådgivere

Salgsbudsjetter er en viktig del av hverdagen i norske banker, og de ansatte blir målt på hvor mange forsikrings- og spareprodukter de klarer å selge deg som kunde. Likevel får de fortsatt lov å kalle seg rådgivere.

Even Krohn-Pettersen (t.v.) og Emmanuel Vallotto har som sin viktigste oppgave å bevare folks formuer.

Sparing og investering

Pengene du ikke vil leke med

Høy avkastning henger sammen med stor risiko. Men dersom du har en formue å ta vare på, ønsker du da å gamble?

Lån

- Boliglånskundene sikrer DNB rekordresultat

DNB kunne i dag legge fram rekordresultat for 2013, og foreslo samtidig å øke utbyttet til sine eiere.

Tester og undersøkelser

Norges beste banker 2013

For 19 år siden startet Norsk Familieøkonomi som den første aktøren i landet måling av bankenes betingelser. Nå kårer vi igjen de beste bankene på betingelser gjennom året 2013.

Pensjon

– Vi trenger mer kunnskap

Alle er enige i at det er smart å spare til egen pensjon, men hvordan en skal gjøre det er det ikke mye snakk om.

Sparing og investering

– Nå må ny regjering levere

3 av 4 mener staten ikke gjør nok for å stimulere til sparing. Norsk Familieøkonomi forventer endring nå som ny regjering er på plass.

Tester og undersøkelser

Fondsundersøkelsen 2013

Vi fikk inn nesten 1000 svar da vi inviterte dere til å delta i årets store fondsundersøkelse. Her er noen av resultatene.

Sparing og investering

Har du eller ønsker du deg en sekundærbolig? Dette må du tenke på

I 2022 var det registrert nesten 400.000 sekundærboliger i Norge. Det tilsvarer rundt 15% av alle Norges boliger. Er du en av dem som har eller ønsker å gå til anskaffelse av en sekundærbolig bør du tenke på disse tingene.

Sparing og investering

Kravene øker – belønningen står stille

Norsk Familieøkonomi ønsker radikale endringer i dagens spareincentiver.

Tester og undersøkelser

Norges beste banker 2012

Norsk Familieøkonomi tar igjen bankene under lupen og kårer de beste bankene på betingelser gjennom året 2012. Vi tar for oss de mest brukte banktjenestene som boliglån, brukskonto, høyrentekonto og BSU (Boligsparing for ungdom). For de banker som har flere kundeprogrammer, bruker vi det kundeprogrammet som gjelder for folk flest.

Sparing og investering

Nordmenn bytter fond for sjelden

Den store fondsundersøkelsen som vi gjennomførte i august har gitt noen helt klare og forventede svar, men også noen forunderlige svar.

Sparing og investering

Skattefradrag + superrente = BSU

Det er på høy tid at årlig BSU-sparebeløp økes for å holde tritt med boligprisøkningen. Men fortsatt er det Norges desidert beste banksparetilbud. Setter du inn 20.000 kroner på BSU rett før nyttår får du 4000 rett av på skatten. I tillegg strekker bankene seg langt for å få akkurat deg som BSU-kunde.

Sparing og investering

10 råd for aksjeferskinger

Som nybegynner i aksjemarkedet, kan det virke svært komplisert å skulle plassere sparepengene andre steder enn i en sparekonto i banken. Har du lyst til å prøve deg i aksjemarkedet? Her er oppskriften for å komme igang.

Tester og undersøkelser

Norges beste banker 2011

Norsk Familieøkonomi tar igjen bankene under lupen og kårer de beste og verste bankene på betingelser gjennom året 2011. Vi tar for oss de mest brukte banktjenestene som boliglån, brukskonto, høyrentekonto og BSU (Boligsparing for ungdom). For de banker som har flere kundeprogrammer, bruker vi det kundeprogrammet som gjelder for folk flest.

Norsk Familieøkonomi