Sjekklister og oppskrifter

4 tips før jul

Bruk tid med de du er glad i, kjøp smart og unngå å bli tatt av kjøpepresset. Vi gir deg noen viktige sparetips til jula.

1. Husk betalingsfristene i banken

Før vi går inn i det nye tiåret er det lurt å være oppmerksom på fristene i banken. Sparer du i spesialkontoer som gir rett til skattefradrag må du huske å overføre pengene før det nye året. Dette gjelder kontoer som BSU og IPS. Er du sent ute og pengene ikke overføres før vi er over i 2020, må du vente til 2021 før du får dra nytte av fradraget.

Aksjesparekontoen har vi også minnet om flere ganger. Fristen for å flytte eksisterende beholdning fra din nåværende bank til en aksjesparekonto i en annen bank er allerede forbi, men du kan fremdeles åpne en aksjesparekonto i din nåværende bank. Flytt beholdningen før midten av desember for å unngå skatt på gevinst neste år. Ønsker du deretter å flytte kontoen i sin helhet til en annen tilbyder ved en senere anledning kan du også det. Det er kun ved uttak av gevinst du blir skattelagt. Bankene hjelper deg med flyttingen. 

2. Planlegg julegavene og spar der du kan

Gavene som skal handles er en stor utgiftspost, og her er det mange kroner å spare. Først og fremst er det lurt å få en oversikt over hvem du skal handle til. Trenger du å handle til hele vennegjengen eller kan dere velge alternative løsninger? Snakk sammen og arranger pakkelek fremfor å handle gaver til alle. Avtal med familien hvor mye dere skal gi hverandre og barna i julegave. Det er nødvendigvis ikke de dyreste gavene som verdsettes høyest. Bruk kreativiteten til å lage hjemmelagde gaver, kjøp en felles familiegave som alle kan få glede av og undersøk om tingene barna ønsker seg kan kjøpes litt billigere brukt.

Skal du handle gaver på nett bør du sjekke prisene før du bestiller. Da kan du benytte Prisguiden eller Prisjakt for å sammenligne og gjerne søke opp varen på nett i tillegg. Du får oversikt over hvilke butikker som har varen på lager og hvor den er billigst. Sjekk også om butikken finnes i vår netthandelportal slik at du får cashback-bonus på kjøpet ditt.

Vil du at mottaker skal få mest mulig igjen for pengene kan gavekort være en god løsning. Da kan mottaker kjøpe akkurat det h*n ønsker seg når varen kommer på salg i romjulen eller rett over nyttår. Her vil vi gjerne minne om at man må være oppmerksom på utløpsdato. Mange begår samme feil hvert år ved at gavekortet går i glemmeboken og dermed  "går ut på dato". Dette tjener kortutstederne mye på hvert år. Noter utløpsdato i kalender og sett en påminnelse i god tid i forveien dersom du ikke skal benytte gavekortet med en gang. Oppbevar også gavekortet lett tilgjengelig i lommebok eller kortholder slik at du har det for hånden når du finner noe du vil kjøpe.

Trenger du tips til alternative gaver er vårt råd opplevelser. Dette kan være en felles aktivitet for hele familien eller et godt alternativ til den som har alt. Som medlem har du også mulighet til å få rabatt ved å benytte deg av opplevelsesportalen levert av TrueStory og Duglemmerdetaldrig. Her finner du utallige opplevelser i både Norge og Danmark, og du får 20 prosent rabatt. Rabatten gjelder også ved kjøp av gavekort.  

Sist, men ikke minst, på gavetemaet vil vi nevne kredittkort. Mange benytter kredittkortet for å få råd til alle gavene. Det vil vi at du skal unngå. Skal du benytte kredittkortet må du legge en plan for når disse pengene skal betales tilbake slik at du ikke fremdeles står i gjeld til neste jul og sirkelen gjentar seg. Sett et budsjett for hvor mye du har råd til å gi i gaver og hold deg til det. Ikke kvi deg for å si at du ikke har råd. Det er tross alt tiden vi tilbringer sammen som er viktigst. 

3. Unngå matsvinn og spleis

Maten er en viktig del av jula for oss alle og de fleste juletradisjonene er veldig ofte knyttet til dette. Hvert år overfyller vi handlevognene og kjøper alltid litt ekstra for å sikre oss når butikkene er stengt i romjula. Dette fører ofte til at vi faktisk ikke spiser opp all maten og mye blir kastet. Det vil vi gjerne unngå, både for lommeboka og miljøet sin del. I år trenger man ikke bekymre seg for at butikkene holder stengt. Mange butikker vil allerede ha vanlige åpningstider tredje juledag og man trenger derfor ikke handle inn i store mengder lenge før jul.

Før du legger ut på handel bør du også planlegge godt. Skriv handleliste, sjekk tilbud og unngå impulskjøpene. Benytt tilbudsapper som ShopGun eller Mattilbud for å få oversikt over hvor varene er billigst og planlegg handleturen deretter.

Må du stå til ansvar for all julematen eller kan dere spleise? Skal du arrangere flere selskaper gjennom jula kan det fort bli dyrt. Foreslå for gjestene at de kan ta med én rett hver til julefrokosten eller selskapet, og spar både tid på kjøkkenet og penger i lommeboka.  

4. Kjøp et rimeligere juletre

Skal dere ha ekte eller falskt juletre i år? De falske juletrærne blir finere og finere, men kan koste en god del. Heldigvis kommer også disse på tilbud og du kan gjøre et skikkelig kupp om du er litt ekstra oppmerksom. Undersøk hvilket tre du foretrekker og følg med på prisutviklingen. Velger dere ekte tre er det som regel rimeligere med selvhogst. Dette kan også være en fin familieaktivitet i førjulstiden og kanskje en luke i aktivitetkalenderen.  

Norsk Familieøkonomi