Stadig flere nordmenn kjøper energieffektive boliger eller oppgraderer boligen sin slik at de kvalifiserer for et grønt boliglån. Hva er egentlig fordelene med å ha et grønt boliglån og hvordan kvalifiserer man for det?
Hva er et grønt boliglån?
Først og fremst, la oss snakke om hva et grønt boliglån egentlig betyr. Kort fortalt så er det et rimeligere lån som tilbys til de som allerede eier en bolig, eller er i ferd med å kjøpe en ny bolig med energimerke A eller B. Energimerkingen sier noe om hvor energivennlig boligen din er. Du kan også kvalifisere for et grønt lån hvis du gjør forbedringer på din nåværende bolig som oppgraderer energistandarden.
Tanken bak dette lånet er å gjøre det enklere og billigere for folk å kjøpe miljøvennlige hjem, og dermed bidra til det grønne skiftet. Bankene tilbyr en bedre rente for grønne boliglån sammenlignet med vanlige boliglån. Denne lave renten fungerer som en gulrot – nemlig en ekstra motivasjon for å ta bærekraftige valg.
Slik kan du få et grønt boliglån
Som tidligere nevnt, er det hovedsakelig tre scenarioer der du kan kvalifisere for et grønt boliglån:
1. Du skal bygge en ny bolig
Boliger som er bygd i samsvar med dagens gjeldende tekniske forskrift fra 2017 (TEK 17), vil kunne kvalifisere for energimerke A eller B. Dette betyr at dersom du eier en nyere bolig som ble bygget i 2017 eller senere, vil boligen din sannsynligvis ha energimerke B eller høyere.
2. Du flytter inn i en ny bolig
Når du kjøper eller flytter inn i en ny bolig som allerede oppfyller visse kriterier for energieffektivitet, kan du også kvalifisere for et grønt boliglån. I slike situasjoner er det viktig å påse at boligen er energimerket før overtakelse.
3. Du gjør boligen din mer energieffektiv
Selv om du ikke flytter eller bygger nytt, kan du fremdeles få et grønt boliglån hvis du gjennomfører oppussingsprosjekter som fokuserer på å øke boligens energieffektivitet.
Det finnes flere tiltak du kan gjennomføre for å oppnå en høyere energistandard for boligen din, blant annet installasjon av varmepumpe eller solenergi for oppvarming, bytte til mer energieffektive vinduer og forbedring av isolasjonen i boligen.
Hva er best fremgangsmåte?
Av disse tre situasjonene, er det som regel mest aktuelt enten å bygge en ny bolig eller kjøpe en bolig med energimerke A eller B. Selv om det er mulig å oppgradere din eksisterende bolig til en høyere energistandard, kan dette fort bli dyrt. Jo lavere energimerke boligen din har som utgangspunkt, desto mer vil det koste deg å oppgradere boligen til energimerke A eller B.
Men når det gjelder forbedring av energikarakteren, er det betydelig enklere for de som allerede har en bolig med energimerke C. I noen tilfeller trenger du kun å installere en varmepumpe for å rykke opp til energimerke B. Andre ganger kan det være nødvendig med ekstra tiltak, som bedre vinduer og isolasjon, for å gå fra energiklasse C til B. Dette kan altså variere fra bolig til bolig. Derfor kan det være lurt å få en grundig gjennomgang med en energirådgiver for å finne de beste løsningene.
Det er mange faktorer å vurdere hvis du ønsker å kvalifisere for et grønt boliglån. Om boligen din har lavere energimerke enn A eller B, kan du undersøke hvor mye det vil koste deg å oppgradere boligen til å bli mer energieffektiv. Eventuelt kan du sjekke hvor mye det hadde kostet å kjøpe en ny bolig som allerede har den ønskede energimerkingen.
Uansett hvilket utgangspunkt du har, er det viktig å være oppmerksom på at kravene for å få et grønt boliglån kan variere mellom ulike banker, der noen banker har egne spesialvilkår. Derfor er det lurt å dobbeltsjekke at boligen din oppfyller alle kravene til den spesifikke banken du vurderer å søke lån hos, før du foretar deg noe.
Slik finner du energimerking på boligen din
Energikarakteren kan du finne i prospektet til boligen din, eller i registeret til ENOVA. Siden 1. juli 2010, ble energimerking obligatorisk for alle boliger og hytter som skal selges eller leies ut. Når det gjelder nye boliger skal disse alltid energimerkes av en ekspert.
Hvis din bolig ikke har fått tildelt en energikarakter, har du muligheten til å registrere den selv på ENOVA. Alt du trenger å vite for å energimerke boligen din er byggeår, hvilken type bolig du har, oppvarmingsmetode og bruksareal.
Derfor lønner det seg
Du får bedre rente og lånebetingelser med et grønt boliglån fremfor et ordinært lån. Ifølge en analyse fra Forbrukerrådet, kan du i gjennomsnitt spare inntil en fjerdedel av renteutgiftene ved å velge et grønt boliglån.
Grunnet den lave renten, kan den litt dyrere «grønne boligen», i noen tilfeller, faktisk ende opp med å være billigere enn en bolig med dårligere energimerke. Derfor er det lurt å holde øynene oppe for energimerkingen i salgsannonsen dersom du er på utkikk etter en ny bolig.
Miljøvennlige boliger er også mer energieffektive enn andre boliger, noe som betyr at de bruker mindre energi og dermed har lavere strømkostnader.
I tillegg, har grønne boliger blitt stadig mer populære på boligmarkedet, og dette betyr at investeringer i bærekraftige oppgraderinger kan spille en nøkkelrolle ved fremtidige boligsalg. Slike investeringer kan både øke verdien på boligen din, samtidig som det tiltrekker miljøbevisste kjøpere.
Hvor mange gjelder dette for?
De aller fleste vil ikke kvalifisere for grønne boliglån. Totalt sett finnes det få boliger med energimerking A eller B på det norske boligmarkedet. Ifølge Enova sin energimerkedatabase er det 118 615 boliger i Norge som kvalifiserer for å få et slikt lån.
Boliger som ble bygget etter minimumskravene i tekniske byggeforskrifter fra 2010 (TEK 10), og som ikke bruker solenergi eller varmepumpe til oppvarming, vil vanligvis få energimerke C. Dette betyr at de fleste boliger som ble bygget før 2017, i henhold til gjeldende tekniske forskrift (TEK 10), sannsynligvis ikke vil kvalifisere for et grønt boliglån.
Hvorfor opplyser vi om grønne boliglån?
Akkurat nå er boliglånsrentene høyere enn noen gang før, og derfor ønsker vi å opplyse om alternativer som kan hjelpe med å redusere kostnadene i hverdagen. Grønne boliglån blir ofte omtalt som «bankens billigste lån», så det kan være lønnsomt i lengden å investere i en energieffektiv bolig.
Selv om grønne boliglån har økt betydelig i popularitet de siste årene, er det fortsatt mange som ikke har hørt om det før, eller ikke vet hva det innebærer. I dag er det omtrent to millioner boliger i Norge som enda ikke er energimerket. Dette betyr at det sannsynligvis er mange som hadde kvalifisert for et grønt boliglån, men som har et dyrere «vanlig» boliglån i stedet.
Derfor oppfordrer vi dere til å sjekke energimerkingen på boligen deres. Om den ikke har energimerke A eller B, bør dere undersøke mulige tiltak for å forbedre energistandarden. I slike tilfeller er det viktig å nøye veie opp kostnadene mot de potensielle fordelene, og deretter vurdere om det faktisk er verdt investeringen.