Forsikring

Dyrebare forsikringer

I underkant av 200 000 norske kjæledyr er i dag forsikret. – Jeg vil ikke komme opp i en situasjon der jeg ikke har råd til å ta vare på dyrene mine, sier Bjørg Andreassen.

Selv om hun ikke driver oppdrett i stor form, har det blitt mange hunder innom dørene i løpet av de 26 årene Bjørg Andreassen har vært aktiv. Hun eier nå 11 hunder, der to bor hjemme hos matmor. De andre er satt ut på fôr eller eies sammen med andre.
– Det er skammelig når folk lar dyrene sine lide fordi de ikke har råd til forsikring. Noen fikser bilen sin raskere enn dyrene – for bilen er de nødt til å forsikre, sier Bjørg. 

Større utbetaling enn innbetaling
De fleste hundene er forsikret gjennom Jernbanepersonalet Forsikring, men Bjørg Andreassen har også noen i Agria.
– Årlig betaler jeg 35 000 kroner i forsikring på hundene, men det er verdt det. Jernbanepersonalet gjorde en beregning for meg som viste hvor mye jeg hadde betalt i premie, og hvor mye jeg hadde fått utbetalt. Det viste seg at jeg gjennom årene hadde fått utbetalt 50 prosent mer enn det jeg hadde betalt inn, sier hun.
Berner sennen som er rasen Bjørg Andreassen er oppdretter av, er kjent for å ha litt helseproblemer. Det har Bjørg blant annet fått merke med den åtte år gamle tispa Enya.
– Det siste året har hun virkelig vært uheldig. I mars i fjor la vi merke til at hun bar halen på en rar måte. Vi ringte veterinæren, tok røntgen og fikk vite at det var et brudd. Selv om vi spjelket godt, ble det betennelse i hele halen, og vi måtte til veterinæren en gang i uka. Slik holdt vi på i seks uker, og med undersøkelser, veterinærbesøk og medisiner kostet halebruddet nesten 10.000 kroner, forteller Bjørg.

Dyre operasjoner
Så, etter løpetiden til Enya sist vinter merket Bjørg at det fortsatt kom bloddråper på gulvet. Veterinæren fant da en cyste på eggstokk og livmor, og måtte fjerne begge deler. Også det kom på rundt 10.000 kroner.
– Og før sommerferien hylte plutselig Enya til da vi var ute og gikk tur. Hun hadde småhaltet litt i forveien, og nå gikk hun på tre bein. Røntgen viste at korsbåndet var røket. Operasjon og undersøkelser kom på rett i overkant av 10.000 kroner, forklarer Bjørg.
Ettersom tilfellene er fordelt over to år, og Bjørg forsikrer hunden for 25.000 kroner, har hun foreløpig ikke måttet betale annet enn egenandeler på 500 kroner.
– Forsikringen er en stor trygghet. Det er lettere å ta vare på dyret og gå til veterinær når en har en back-up som gjør at en får pengene tilbake. Jeg vil ikke komme opp i en situasjon der jeg ikke har råd til å ta vare på dyrene mine, sier Bjørg. 

– Finn forsikringen som passer din hund 
I Norge er i dag i underkant av 200.000 kjæledyr forsikret, de fleste av dem i Agria som er et rent forsikringsselskap for dyr. Da Bjørg Andreassen startet med hund for 26 år siden, var det ikke vanlig å forsikre dyrene sine. Ikke fantes det mange veterinærer heller som behandlet kjæledyr.
– Nå har det blitt mer utbredt å ta vare på dyrene sine. Kanskje kan noe av grunnen være tv-programmer som viser hvor ille det kan gå med dyr som trenger behandling, men ikke har forsikring. I tillegg ser vi at spesielt eiere av rasehunder har dyreforsikring, dette er gjerne fordi de er i et miljø der forsikring er vanlig, sier Bjørg Andreassen.
Hun er selv leder av Norsk Kennel Klub, region Rogaland, og har vært det i ti år. I klubben blir gjerne dyreforsikring et tema hvis det kommer nye regler, eller hvis noen er fornøyde eller misfornøyde med behandlingen de har fått av sitt forsikringsselskap. Bjørg har noen råd til dyreeiere på jakt etter riktig forsikring:
– Sjekk flere selskaper, og få flere tilbud. Er egenandelen lav er gjerne premien høy, og omvendt. Pass på at forsikringen passer din hund. Engelske bulldogger føder sjelden naturlig, så skal du for eksempel drive avl på slike hunder vil det være dumt å ha en forsikring som ikke dekker keisersnitt. Keisersnitt kan nemlig koste opp mot 18.000 kroner, forklarer Bjørg.  

LES OGSÅ: – Vi kårer Norges beste dyreforsikringer

 

Norsk Familieøkonomi