Hverdagsøkonomi

Ferie på budsjett

Er det mulig å få en fin ferie uten å sprenge budsjettet? Så klart det er! Gode ferieminner kan skapes med selv det minste budsjettet.

Selv med strammere budsjett og «dyrtid», ser det ikke ut til at nordmenn er interesserte i å avlyse ferieplanene. I flere spørreundersøkelser viser det seg at mange likevel har tenkt å dra utenlands på sommerferie i år, selv om både prisene og valutakursen er høy. Transport og restaurant- og hotelltjenester er noe av det som har økt mest i pris det siste året, i alle fall her i landet, og det kan derfor være ekstra kostbart å reise i år. 

Noen må derfor spare litt på ferien i år, siden du ikke lengre kan få det samme for pengene, og dermed ser flere etter alternative måter å kose seg på i ferien. Vi har i den sammenheng samlet noen tips til deg som ønsker en hyggelig ferie, men som samtidig er snill for lommeboken.

Bruk nærområdet 
Den klassiske teltturen er et godt eksempel på å benytte seg av nærområdet, men likevel får deg litt bort fra hjemmet. For mange har dette vært et billig alternativ til utenlandsturen opp igjennom årene, men som i nyere tid gjerne har kostet like mye som å bestille en flytur – hvis du skal kjøpe alt utstyr som trengs. 

Det er ikke til å stikke under en stol at det koster penger for telt, sovepose og varme ytterklær. Heldigvis tilbyr en rekke kommuner nå utstyr som du kan låne helt gratis. Deriblant telt, primus, ytterklær og eventuelt sportsutstyr. Det er derfor langt enklere for folk flest å komme seg ut på tur, selv om du ikke har alt utstyret i orden hjemme. 

Hvis du er en av de heldige som i tillegg bor i nærheten av en turisthytte, kan dette også være en flott destinasjon, dersom du er glad i å ta beina fatt.

Merk: Det er viktig å ha kunnskap om allemannsretten i Norge - likevel må du sette deg inn i reglene for den gjeldende kommunen før du begir deg ut på teltturen. Det er overraskende mange plasser det ikke er lovlig å sette opp telt, og da kan den billige eller helt gratis teltturen plutselig ende opp i dyre bøter.

Hvis du leter etter et mer avslappende alternativ kan teltturen legges til en campingplass, noe som er langt billigere enn hvis du har med deg bobil eller bestiller campinghytte. Flere steder tar mellom 200-400 kroner per natt for egen teltplass og tilgang til alle fasiliteter. En god mulighet til å få feriefølelse, uten å måtte bruke for mye penger.

Den dyreste sesongen
Juli og fellesferie betyr priser som skyter i været, og mindre mulighet for å holde deg til et stramt feriebudsjett. Derfor kan det være lurt å være tidlig ute med bestillingen, men kanskje også se på muligheten til å reise på tider utenom høysesongen. 

Det er stor prisvariasjon bare mellom juli og august. Det ser vi eksempler på både på campingplasser, flybilletter og hotellpriser. Det er høy etterspørsel når alle skal dra på likt, og ved å legge ferien til før eller etter juli, kan gi deg mye mer for pengene. 

Anerkjenn egen evne
Det er viktig å ikke bruke penger utover egen evne – også i denne situasjonen. De fleste ønsker det beste for familien i sommerferien, men barna og andre familiemedlemmer har mye igjen for å benytte litt mindre penger på sommerferien, i bytte mot en høst der du slipper å bekymre deg for økonomien. Ting kan fortsatt bli dyrere, og det er en stor fordel å være forberedt på det som kommer etter ferien har tatt slutt.

Husk at det er de gode minnene som sitter igjen etter ferien, og de kan skapes på en like god måte i hagen, på terrassen og ved teltet, som ved bassenget i Syden. Kos deg i ferien – uansett hva du velger, og hvordan mulighetene dine er til å tilbringe den!

Norsk Familieøkonomi