Hverdagsøkonomi

Gjør noe fint for andre denne julen

Det sies at det føles enda bedre å gi enn å få, og julen er intet unntak.

Julen er preget av mange ulike følelser - takknemlighet, stress, frustrasjon, glede og forventninger. For mange handler det om tradisjoner, mens for andre er den kommende høytiden spesielt vanskelig.

Vi kan trygt si at året 2020 har vært alt annet enn det vi forventet da nyttårsrakettene ble avfyrt ved midnatt 1. januar. Mange har fått enda mindre å rutte med, mens noen føler seg takknemlige for at pandemi og utrygghet ikke har fått større konsekvenser. Det finnes likevel mange som kunne trenge en ekstra håndsrekning nå før julen ringes inn.

Heldigvis finnes det mange organisasjoner og stiftelser som prioriterer akkurat denne gruppen og vi har tatt en titt på noen av dem. Dersom du har muligheten, oppfordrer vi til at du tar på deg den generøse hatten og deler med de som har litt mindre denne julen.

Gi en jul

Gi en jul er inspirert av Nisseaksjonen - gi en jul Halden, som startet i 2001. Konseptet har blitt en stor suksess og har etter hvert spredt seg til flere byer rundt om i landet.

Med god hjelp fra barnevernet og kommunen organiseres donasjoner til barnefamilier som trenger litt ekstra hjelp i julen. Giverne får tildelt en liste med anonymisert informasjon om barnas kjønn og alder og lager en juleeske som inneholder det familien måtte trenge av mat, julegodter og gaver. Juleeskene leveres så hjem til familiene i god tid før jul.

Konseptet finnes i flere byer i Rogaland, blant annet Stavanger, Sandnes, Sola og i flere andre byer som nevnte Halden, og Nittedal. Søk etter Gi en jul i ditt område og bidra til at en familie i ditt nærområde får en litt finere jul.

Finn Torget

Siden 2016 har familier, enslige og andre hatt mulighet til å be om og tilby hjelp til jul via Torget på Finn.no. Over 600 nordmenn har benyttet seg av tilbudet.

Finn stiller flere krav til hvem og hvordan man kan annonsere, og har i denne forbindelse opprettet kategoriene «Hjelp til julegaver» og «Tilby julefeiring», som vil være synlige i perioden 1. november til 31. desember.

Her kan man altså både tilby hjelp og be om hjelp ved behov. Pengegaver er ikke tillatt, men som giver kan man både tilby seg å handle inn gaver eller mat på vegne av den som trenger det, eller invitere noen hjem til seg, dersom de ikke har et sted å gå til.

Omvendt julenisse

Omvendt julenisse ble opprettet som et tilbud til vanskeligstilte barnefamilier i Telemark i 2012. Organisasjonen samler inn, sorterer, pakker og leverer både gaver og mat til barnefamilier i nærmiljøet.

Som en del av innsamlingsarbeidet tar Omvendt julenisse i mot både nye og brukte leker og klær, og det plasseres i tillegg egne handlevogner rundt omkring i dagligvarebutikker for innsamling av matvarer. Forbipasserende kan dermed handle litt ekstra på sin vanlige runde, og gi et lite bidrag til nærmeste handlevogn.

Flere og flere har latt seg inspirere av Omvendt julenisse sitt arbeid, og handlevogner markert med «omvendt julenisse» er nå å finne i dagligvarebutikker i hele Norge.

Ønsketre

Røde Kors, Blå Kors og Nordic Choice Hotels, og flere andre, samler hvert år inn gaver til de som trenger det mest.  Konseptet har flere ulike navn - Ønsketreet og Ensomt juletre er bare to av dem.

Innsamlingsaksjonen er litt ulik fra by til by, og fra organisasjon til organisasjon, men innebærer at givere plasserer gaver under «ensomme juletrær» på hoteller, kjøpesenter, torg eller lignende. Gavene finner deretter veien videre til noen som ønsker, og trenger dem.

Røde Kors på sin side har tradisjon for å fokusere sin gaveinnsamling rundt barn under 18 år, og pynter juletrær med ønskelapper som gir giver en pekepinn på hvem man handler til og hva mottaker ønsker seg. Lappene oppsummerer mottakers kjønn, alder. gaveønske og eventuelt klesstørrelse der det er aktuelt.  Andre organisasjoner vil gjerne ha gaver til både barn og voksne, i alle aldre.

Hold utkikk etter et ønsketre i ditt nærmiljø eller sjekk sosiale medier for å finne ditt nærmeste tre, dersom du har rom i økonomien til å kjøpe en ekstra gave til noen som trenger det i år.

Hjelp oss å hjelpe

Hjelp oss å hjelpe er en annen non-profit organisasjon med flere avdelinger rundt om i landet, som året rundt hjelper vanskeligstilte barnefamilier, enslige, studenter og enslige. Organisasjonen benytter sosiale medier til å formidle behov fra trengende, og organiserer hjelp basert på frivillige donasjoner.

I tiden før jul organiseres innsamling av gaver og mat, og organisasjonen er også kjent som en pådriver for innsamling av matvarer via handlevogner utplassert i ulike dagligvarebutikker, likt som Omvendt julenisse.

For å finne ut hvordan du kan bidra kan du oppsøke din lokale avdeling på Facebook, og holde utkikk etter oppslag eller handlevogner i ditt nærområde.

Alternative julegaver

Dersom du ønsker å gi gaver av betydning, eller bidra på andre måter enn de vi allerede har nevnt, finnes det mange alternativer.

Skal du kjøpe noe til en som har alt, kan et godt tips være å undersøke Kirkens bymisjon, Kirkens nødhjelp, Plan, Redd Barna eller lignende. Her kan du kjøpe gavekort eller gaver med mening, som går til inntekt for organisasjonenes ulike arbeid rundt om i verden.

Det finnes også flere innsamlingsaksjoner med jul i fokus, som du kan bidra til. Kreftforeningens Stjerneaksjon er en av dem. Ved å gi et bidrag til forskning, gir du også en julestjerne som henges opp på et sykehus du selv velger. Slik bidrar du til finansiering av foreningens viktige arbeid og til å spre juleglede.

Råd til deg som vil hjelpe

  • Bli frivillig
    Ikke alle har mulighet til å handle inn ekstra denne julen. Hvis du likevel ønsker å bidra til at noen får en litt finere julefeiring, kan du melde deg som frivillig. Mange av organisasjonene vi har nevnt trenger hjelp til pakking, sortering eller levering av gaver.  
  • Undersøk organisasjonen
    Vi håper mange blir inspirert til å hjelpe noen som trenger det denne julen, men minner også om at man bør være oppmerksom. Julen er en høytid for generøsitet så vel som svindelforsøk, og man bør være spesielt årvåken dersom det er snakk om pengegaver. Gi bare til dem du stoler på, og velg heller fysiske gaver eller donasjon av matvarer dersom du er usikker.
  • Ikke bruk penger du ikke har
    Det er fint at mange ønsker å hjelpe, men det skal ikke gå på bekostning av egen økonomi. Man skal heller ikke føle at man bør gi mer enn man kan. Dette gjelder både i forbindelse med donasjoner til ukjente og gaver til dine egne familiemedlemmer og venner. 

Husk at det viktigste med julen er de fine opplevelsene og minnene du tar med deg inn i årene som kommer.  

Norsk Familieøkonomi