UD fraråder utenlandsreiser, charterselskapene kansellerer reiser og igjen sitter du og jeg og lurer – hva dekker egentlig reiseforsikringen og kan jeg dra på sommerferie?
Hvert år gjennomfører vi i Norsk Familieøkonomi en undersøkelse av helårsreiseforsikringer og triller terningen slik at du som forsikringskunde skal vite hva som er dekket før du legger ut på reise og hvilket selskap som gir deg den beste forsikringen. Året og sommeren 2020 blir ikke lik andre år. Vi blir anbefalt å utsette utenlandsferien til smittesituasjonen er på bedringens vei, men reiseforsikring er likevel aktuelt og minst like viktig nå som før.
For at du skal få oversikt over hva ditt selskap dekker og hva du kan forvente har vi tatt en prat med Codan, Europeiske, Tryg, Frende, Storebrand, Gjensidige, Gouda, Fremtind, Nemi, Eika og Landkreditt, og fått svar. Årets offisielle test av reiseforsikringer utsettes til høsten.
Jeg har bestilt ferie, hva gjør jeg nå?
Mange reisende ventet lenge på en avklaring angående årets sommerferie og om det ville være lurt eller i det hele tatt mulig å legge ut på reise i sommermånedene. Utenriksdepartementet oppdaterte reiserådene 15. mai og sier nå dette om årets sommerferie:
«Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Rådet gjelder fram til 20. august. Innen 15. juni vil det bli vurdert endret for Norden. Innen 20. juli vil det vurderes å endre reiserådet for enkelte andre nærliggende europeiske land.»
Mange som i forkant hadde bestilt sommerferie har nok allerede opplevd at reisen er blitt kansellert med bakgrunn i UDs utvidede reiseråd, men hva sier forsikringsselskapene?
Oppsummert
- Kanselleres reisen av reiseselskap er det reiseselskapet som står ansvarlig for refusjon og reisen dekkes derfor ikke av reiseforsikringen. Reiseforsikringen kan dekke merkostnader som reiseselskapet ikke dekker.
- Forsikringsselskapene dekker avbestilling av reiser i perioden der UD har utstedt reiseråd, men her bør du sjekke vilkår angående når reisen er betalt. Tryg opplyser om at reisen må være betalt før 14. mars, mens Fremtind og Nemi opplyser om at reisen må være betalt før 12. mars. Frende dekker avbestillinger for reiser som er bestilt før 14. mars - dette gjelder også selv om den reisende betaler restbeløp på et senere tidspunkt. Europeiske dekker avbestilling av alle utenlandsreiser uavhengig av fremtidig reisedato og om det foreligger reiseråd på den opprinnelige avreisedatoen, så lenge reisen ble betalt før 14. mars.
- Smittefrykt dekkes ikke av reiseforsikringen. Frende dekker avbestilling for kunder i risikogruppen selv om det ikke foreligger reiseråd på reisens tidspunkt. Europeiske dekker som nevnt avbestilling av alle utenlandsreiser betalt før 14. mars, uavhengig av reisedato og reiseråd på avreisedato, dermed også kunder i risikogruppen og dem som ikke ønsker å reise på grunn av smittefrykt.
- Forsikringsselskapene anbefaler at reisende avventer avbestilling ettersom reisen med stor sannsynlighet vil bli kansellert senest 14 dager før avreise så lenge reiserådende opprettholdes, og den reisende har da krav på refusjon direkte fra reiseselskapet. Europeiske og Fremtind dekker også avbestilling 7 dager etter reiserådenes opphør slik at reisende skal kunne avvente og vurdere situasjonen, og likevel ha mulighet til å avbestille selv om reisearrangøren ikke kansellerer reisen.
- Reiseselskapet står fritt til å tilby tilgodelapp, cashpoints eller lignende, men den reisende har også rett til å kreve full refusjon.
- Innenlandsreiser omfattes ikke av avbestilling med bakgrunn i reiseråd da det ikke foreligger reiseråd for innenlandsreiser.
- Avbestilling av både utenlands- og innenlandsreiser med bakgrunn i akutt sykdom, ulykke eller andre alvorlige hendelser dekkes som vanlig.
- Reiseforsikringen dekker ikke konkurser. Pakkereiser er her dekket av Reisegarantifondet så lenge arrangøren er medlem her. Her finner du alle arrangører med garanti. Er reisen betalt med kredittkort kan man søke refusjon fra banken eller kredittkortselskapet.
Jeg oppholder meg i utlandet, hva gjør jeg nå?
De aller fleste nordmenn som oppholdt seg utenlands da UD utstedte de første reiserådene og myndighetene her til lands innførte innreisekarantene, reiste antagelig hjem med vanlige flyvninger eller spesialflyvninger som ble satt opp til dette formålet. Noen har også valgt å bli værende i utlandet av ulike årsaker, har enda ikke kommet seg hjem eller ønsker å reise før reiserådene opphører – hva gjelder da?
Oppsummert
- Reiseforsikringen dekker nødvendige utgifter ved evakuering og merkostnader knyttet til fremskyndet hjemreise, men kun i en avgrenset periode etter reiserådene ble utstedt.
- Utenlandsreiser foretatt til land og i perioder hvor det foreligger reiseråd vil ikke være dekket av reiseforsikring. Frende, Gjensidige og Gouda opplyser at forsikringen vil gjelde som normalt for andre hendelser som ikke har sammenheng med koronaviruset.
- Reiseforsikring må kjøpes før du reiser for å være gyldig på reisen.
Sjekk hva ditt forsikringsselskap svarer på våre spørsmål