Medlemshistorier

Hvordan kan du investere arven?

Karianne kontaktet oss etter hennes far hadde gått bort. Hun hadde arvet en sum penger, og visste ikke hvordan hun kunne forvalte disse på best mulig måte. Da kom vår rådgiver med et tips som senket hennes faste månedlige utgifter betraktelig.

I Karianne sin hverdag går utgiftene til de samme tingene som de fleste av oss betaler for. Mat, internett, telefon, bil, forsikring, og ikke minst bolig. Hun eier huset alene, og har betalt ned omtrent 40% på boliglånet. Likevel sitter hun igjen med gjeld på nesten 2.4 millioner. Renten Karianne har i dag ligger på 2,65%, og hun betaler ned nesten 14.000 kroner i måneden på lånet. I tillegg tar banken 70 kroner i termingebyr.

Da hun kontaktet oss, var hun usikker på hva hun skulle gjøre med pengene hun hadde arvet. Faren hennes hadde etterlatt 600.000 kroner. Karianne har nedbetalt studielånet, og har ingen store utgifter i horisonten. Likevel opplever hun at det gjenværende boliglånet gnager litt ekstra i lommeboken. Hun spør oss derfor om det er lurt å betale ned på boliglånet, eller om hun heller skal sette dem inn på sparekonto.

Vår rådgiver setter derfor opp et regnestykke for henne. Hvis 450.000 kroner av arven går på nedbetaling av boliglånet, havner lånebeløpet under 50% av boligens takstverdi. Med dette kan Karianne flytte lånet sitt, og få en markant endring i rentesatsen, samtidig som hun betaler betraktelig mindre i måneden på boligen. Med kun 1.950.000 igjen på boliglånet har hun mulighet til å få en rentesats på 1.29 prosent, og betaler da rett over 8.000 kroner i måneden på boliglånet, i en digital bank uten termingebyr. Hun reduserer da kostnadene månedlig med 6.000 kroner og totalt 72.000 kroner i året.

På denne måten har hun investert 450.000 kroner i sin egen bolig, og oppnådd en rentebesparelse på 38.440 kroner. Det gir tilsvarende 8,54% rente på de 450.000 kronene Karianne har invester i egen bolig per år.

Videre spør hun oss om hva som er lurt å gjøre med de resterende pengene, og da anbefaler vår rådgiver å sette pengene inn i en aksjesparekonto, dersom beløpet ikke trengs før om minst 5 år, noe Karianne bekrefter at hun ikke trenger. På denne måten har Karianne ikke bare sikret seg en lavere boliglånsrente, men hun har investert beløpet i boligen, og samtidig penger som vokser seg større på aksjesparekontoen.

Karianne valgte å flytte lånet sitt etter samtalen med oss, og opplever i dag at boliglånet er langt enklere å administrere. Hun har i dag en svært fleksibel økonomi, som gir henne rom til mer sparing på aksjesparekontoen hun opprettet, og i tillegg sitter hun igjen med penger til overs utenom om dette hver måned.

Norsk Familieøkonomi