Vi går mot en dyr vinter når vi ser på strømmarkedet i dag. Det har vært rekord på rekord, og ifølge ekspertene har vi ikke sett de siste rekordprisen enda. Men hva kan du gjøre for å få kostnadene ned?
Etter en tørr sommer og med lite vind i Europa sitter vi på energilagre som er mye mindre enn ellers på denne tiden av året. Noen har allerede sett priser på over 4 kroner per kwh i Sør-Norge, og for mange kan dette være inngripende i budsjettet. Selv om prisene er høye, er det fremdeles tiltak du kan gjøre for å unngå de verste toppene.
Bruke mindre strøm
Du har nok hørt det før – bruk mindre strøm, og du vil få uttelling på strømregningen. Det er oppvarming som er den desidert tyngste posten på fakturaen. Derfor bør du vurdere å skru ned varmen – men vær forsiktig med hvor mye du skrur den ned. Skrur du varmen for mye ned risikerer du frosne rør - og det koster mer enn du eventuelt sparer. Finn ut av hvilke rom du kan la være å oppvarme – eller som du oppholder deg i lite.
Sjekk også muligheter for å bytte ut type oppvarming. Flere opplever at innstallering av varmepumpe kan hjelpe på strømregningen. Det samme gjelder sparedusj som kan forhindre overforbruk av varmt vann.
Pristak eller fastpris – er det så lurt da?
I dagens marked ser vi at flere strømleverandører leverer pristakavtaler og fastprisavtaler. Med en pristakavtale får du et maksbeløp per kwh. Prisen for strømmen kan ikke overgå dette taket. Samtidig kan strømselskapene endre dette pristaket med kun 14 dagers varsel. En fastprisavtale gjør at du betaler en fast pris per kwh i en gitt periode på gjerne 6-12 måneder. Da vil du betale den oppgitte prisen i hele perioden, og du er bundet opp til avtalen i hele perioden.
En fastprisavtale vil kunne gi en strømregning med forutsigbarhet. Det må poengteres at nå som strømprisene er høye, betyr det også at fastprisavtalene har høye priser. En binding som varer i 6 eller 12 måneder fra i dag vil høyst sannsynlig ikke lønne seg i det lange løp dersom vi renger totalkostnadene det vil medføre. Ser du at det ikke lønner seg, kan det bli dyrt å si opp – ettersom strømleverandører ilegger deg et bruddgebyr ved oppsigelse før endt bindingstid.
Sjekk din strømavtale
Det er ikke vanlig for folk flest å bytte strømleverandør ofte, selv om det for mange hadde betydd en lavere strømregning. De vanligste strømavtalene i dag er spotprisavtaler, hvor strømselskapet selger strøm for timeprisen de har hentet inn fra Nord Pool. Strømselskaper velger deretter hvor mye påslag som legges på prisen og en eventuell fast månedspris i tillegg.
Grunnet den store variasjonen av påslag og månedspris er det lurt å sjekke hva andre selskaper kan tilby deg. I dag er det også svært enkelt å bytte strømavtale. Som regel kan du enkelt bestille en ny avtale, og det nye selskapet vil ta hånd om oppsigelsen fra ditt gamle strømselskap.
Bevissthet til eget forbruk
Vi har i lengre perioder snakket varmt om – og anbefalt vår samarbeidspartner Tibber. Tibber gjør det enkelt å holde kontroll på når strømmen er dyrest, og du kan endre vanene dine deretter. Deres fremtidsrettede app gjør at du time for time kan følge prisene, og du vil hver eneste dag få rapport på den kommende dagens strømpriser. På denne måten kan du unngå de høyeste toppene ved å flytte matlagingen og dusjingen noen timer før eller senere.
Tibber er strømselskapet som ikke tar fortjeneste på strømmen du bruker, kun et fast månedsbeløp på 39 kroner i måneden. Derfor kan Tibber tilby sine kunder en rimelig strømavtale (spotprisavtale) med strøm hentet fra fornybare energikilder.