Interessen for å investere i kryptovaluta har økt betydelig de siste årene. Dette er fordi kryptoverdiene har steget kraftig, noe som fører til økt aktivitet i kryptomarkedet. Men dessverre, så er det flere tilfeller der privatpersoner investerer i krypto og senere oppdager at de egentlig har blitt svindlet.
Slik fungerer kryptosvindelen
Vi har fått en del henvendelser fra våre medlemmer angående deres krypto investeringer. Da forteller de oss at de har investert i kryptovaluta gjennom en utenlandsk aktør, som oftest fra Storbritannia eller USA. I begynnelsen opplever de kraftig vekst på investeringene sine og følger godt med på grafen som fortsetter å stige. Den enorme veksten motiverer dem til å sette inn enda mer penger for å få mer utbytte. Både nettsiden og appen er grundig utformet med et profesjonelt oppsett, noe som får det til å virke troverdig. Men, problemet oppstår når de forsøker å ta ut pengene – noe de ikke får til. Da oppdager de kort tid etter at de aldri kommer til å få pengene tilbake og at de har blitt utsatt for svindel.
Flere har tapt penger på investeringsbedrageri
Ifølge Økokrim, mottar de jevnlig henvendelser fra personer som er utsatt for investeringsbedrageri gjennom fiktive investeringsplattformer som tilbyr kryptovaluta, der plattformene fremstår troverdige. Flere har tapt hundretusener av kroner på kryptosvindel de siste årene. Derfor er det viktig å være kritisk til det man velger å investere i.
Dette kan du gjøre for å unngå kryptofellen:
- Trekk tilbake dersom du føler et tidspress om å overføre penger. Dette er et typisk kjennetegn på svindel.
- Blir du lokket med et tilbud som lover høy avkastning innen kort tid med lav risiko? Desto høyere avkastning du er lovet, desto høyere sannsynlighet er det for at det er falskt.
- Aldri oppgi privat informasjon, slik som passord til nettbanken, kortinformasjon eller PIN-koder. En seriøs aktør vil aldri be deg oppgi sensitiv informasjon.
- Ble du kontaktet med et investeringstilbud utav det blå? Vær kritisk og vurder om det er logisk at du blir kontaktet uoppfordret på denne måten.
- Sjekk Finanstilsynet sitt register her. Alle selskap som tilbyr investeringstjenester i Norge, må ha autorisasjon fra Finanstilsynet. Dersom det ikke står oppført der, anbefales det ikke å investere eller overføre penger til selskapet.
Det er enkelt å bli lokket av historier om vanvittig avkastning på kort tid. Derfor er det viktig å huske på: når noe virker for godt til å være sant, så er det som regel det.
Trenger du hjelp med sparing eller investering? Husk at du kan få uavhengig rådgivning hos oss! Du kan enkelt be om rådgivning her.