Sparing og investering

Nå kan du få tilgang til de gode formuesforvalterne

De har årevis av erfaring med å forvalte større formuer, men nå skal Stavanger Asset Management også tilby sin kompetanse til småsparerne.

Hva gjør du hvis du har lyst til å spare penger på noe annet enn en bankkonto, men uten å ha verken interesse eller kunnskap om fond og aksjefond? Samtidig har du kanskje fått med deg at det ikke er så lurt å la banken «velge» fondene dine, da de stort sett anbefaler sine egne spareprodukter.

– Bankene vil selge sine egne fond eller det som gir dem best betaling. Alternativet er å gå til for eksempel Nordnet selv, men da skal en helst ha litt peiling, sier Jon Nerseth i Stavanger Asset Management.

Treffer en større kundegruppe

I rådgivningsmøtene som vi har med våre medlemmer, ser vi at det er stor forskjell på kunnskapen og interessen folk har om aksjemarkedet.

– Jeg har ofte møte med medlemmer som ønsker opplæring i hvordan de selv kan spare i aksjefond. Det er da viktig at man har nok kunnskap slik at man kan føle seg trygg i sine valg. Det vil likevel være noen som verken har tid eller interesse av å sette seg inn i aksjemarkedet, noen har også store midler. Da kan et godt alternativ være å benytte seg av en formuesforvalter som ikke har egeninteresse i kjøp og salg av produkter, og som velger å benytte gode fond med lave kostnader, sier Eva Sørmo som er seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi.

Vår samarbeidspartner Stavanger Asset Management (SAM) driver med aktiv formuesforvaltning. De analyserer markedet daglig, og passer på at den enkelte kunde har en risikoprofil som han eller hun er komfortabel med. Tjenesten er individbasert og dermed også tidkrevende, noe som gjør at kundene må være villig til å investere over fem millioner kroner. Våre medlemmer som ønsker å investere fra tre millioner og oppover får tilgang til samme tjeneste. Forvaltningshonoraret er også lavere for medlemmer.

Nå vil også vi som bare kan drømme om å ha tre millioner kroner klare til investering få tilgang til den samme kompetansen.

– Vi ønsker å treffe en større kundegruppe, og den teknologisk utvikling med digital forvaltning gjør dette mulig. Hvem som helst kan kjøpe indeksfond gjennom Nordnet, men en må være klar over at det ligger mange problemstillinger ved indeksfond også. Er en fortrolig med å være i bare aksjer, eller hadde vært lurere å ha noe i renter også? Kjøper en globale indeksfond utgjør amerikanske aksjer 55 prosent av aksjene. Føles det riktig for deg, spør Even Krohn-Pettersen som er partner i Stavanger Asset Management.

Returprovisjon tilbake til kunden

For mange småsparere som vil investere litt penger, men ikke ønsker å gjøre det selv, er banken fortsatt det mest naturlige stedet å starte. Men forvalterne i SAM opplever at kunder er skeptisk til rådene de får når de søker profesjonell hjelp.

– Mange som tidligere har investert penger føler seg lurt. De har betalt mye uten å få gode nok resultater. Slike opplevelser sitter dypt, og en føler at en ikke kan stole på noen, sier Jon Nerseth i Stavanger Asset Management.

Han mener det er vanskelig å vite hvilke forvaltere som egentlig er objektive. Det er vanlig å selge egne fond, eller fond som «rådgiveren» får returprovisjon fra.

– Få i Norge jobber på den måten vi gjør. Vi tar ikke returprovisjon fra fondsleverandørene som egen inntekt, og vi tjener heller ikke på transaksjonene vi gjør. Vi har en fast provisjon av kunden, og er opptatt av at kunden tjener penger – uavhengig av hvilke fond som kunne gitt oss mest tilbake. Dersom vi får returprovisjon fra en fondsleverandør går denne tilbake til kunden, forklarer Jon Nerseth.

Først i Norge?

Den nye løsningen som Stavanger Asset Management snart lanserer, tar utgangspunkt i hvilken risikoprofil kundene har. Risikosammensetningen finner en ved at du som kunde klikker deg gjennom en egen kartlegging som blir laget for denne tjenesten. En får da foreslått en skreddersydd portefølje, basert på den kunnskapen Stavanger Asset Management har om markedet. Kostnadene knyttet til dette vil bli høyere enn om du selv kjøper for eksempel indeksfond gjennom Nordnet, men lavere enn om du skulle valgt aktive forvaltere. 

– Hvis du finner ut underveis at du ønsker endringer i risikoprofilen, kan dette tilpasses.  Vi håper å bli først i Norge med denne digitaliseringen, sier Even Krohn-Pettersen.

I utgangspunktet er det tenkt at løsningen vil være tilgjengelig for de som vil investere fra 50 000 kroner og oppover.

– Vi i Norsk Familieøkonomi syns det er veldig bra at noen nå lager et eget, kostnadseffektivt tilbud til de som i utgangspunktet ikke føler de har god nok kunnskap til å investere i aksjer og fond. Vi kommer til å holde medlemmene våre orientert om når denne løsningen er på plass, sier Harald Vaaland, daglig leder i Norsk Familieøkonomi.

Norsk Familieøkonomi