Hverdagsøkonomi

Nå blir nettleien dyrere

Selv om strømprisene har vært på en berg-og-dal-bane de siste årene, med særlig høye topper i 2021 og 2022, ser vi nå lavere strømpriser. Men til tross for billigere strøm akkurat nå, vil strømregningen likevel øke fremover – på grunn av høyere nettleie. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) publiserte i september en rapport som varsler en kraftig økning i nettleien fram mot 2030.

Fra 2024 til 2030 vil nettleien i gjennomsnitt stige med 23 prosent. Økningen vil variere avhengig av hvor du bor, med de største prisstigningene ventet i Midt-Norge og på Østlandet. Her kan trøndere forvente en økning på hele 30 prosent, mens østlendingene får en prisstigning på rundt 25 prosent.

Hva er nettleie? 
For å kunne bruke strøm er det to produkter som du må betale for: strømforbruk og nettleie. Nettleie er det du betaler til ditt lokale nettselskap for å få strømmen fraktet fra kraftprodusenten, gjennom strømnettet, og helt hjem til boligen din.

Det finnes over 130 netteiere i Norge, men i området der du bor, er det kun ett strømnett og én strømledning som fører inn til boligen din. Derfor har du ikke mulighet til å velge hvilken netteier du vil bruke. Den eneste måten å bytte netteier på, er å flytte til et nytt område der et annet nettselskap eier strømnettet.

I likhet med strømregningen din, avhenger nettleien av hvor mye strøm du bruker. Jo mer strøm du bruker, desto høyere blir nettleien din. Nettleien består av tre deler: et kapasitetsledd, et energiledd og offentlige avgifter. 

Kapasitetsleddet er en fast sum som kan øke dersom du bruker mye strøm samtidig. Det beregnes ut fra gjennomsnittet av de tre timene i måneden der du har hatt det høyeste strømforbruket. Jo mer strøm du bruker på en gang, desto høyere blir prisen. 

Energileddet, derimot, er en sum du betaler per kilowattime du bruker. Det betyr at jo mer strøm du bruker, jo mer må du betale. Prisen på energileddet kan også variere avhengig av når på døgnet eller hvilken dag i uken du bruker strøm. Som regel er det billigere å bruke strøm på kvelder og helger, men ikke alle netteiere skiller mellom dag, natt og helg.

Hvorfor økes nettleien? 
Økningen i nettleien skyldes nødvendige investeringer for å møte det økende behovet for strøm. Nettselskapene planlegger å investere rundt 170 milliarder kroner i strømnettet for å forbedre kapasiteten og sikre en stabil strømforsyning i fremtiden.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forventes strømforbruket å øke med 22 TWh fra 2024 til 2030. Det er imidlertid ikke forbruket fra vanlige kunder som står bak økningen. 

- Rundt 18 TWh av denne økningen er hos store forbrukere innenfor petroleumsnæringen, kraftintensiv industri, batterifabrikker, datasentre og hydrogenproduksjon, opplyser NVE i rapporten. 

Større overskudd for nettselskapene
Det er ikke bare investeringskostnadene som gjør nettleien dyrere – en stor del av økningen skyldes faktisk avkastningen til nettselskapene, ifølge en rapport fra NVE.

Nettselskapene har monopol på å levere strøm til bestemte områder, og derfor blir de regulert av myndighetene. Hvert år bestemmer Reguleringsmyndigheten for energi (RME) hvor mye nettselskapene kan tjene.

Denne inntektsrammen skal dekke selskapenes faktiske kostnader, samtidig som de får en «rimelig avkastning». Når denne avkastningen øker, blir nettleien også dyrere for oss som kunder.

I årene som kommer planlegger nettselskapene store investeringer i strømnettet, og det betyr at de kan få enda mer betalt. Avkastningen deres forventes å øke med hele 4,1 milliarder kroner, noe som igjen vil føre til høyere regninger for oss som bruker strøm.

Kort sagt, er det økningen i nettselskapenes overskudd som er hovedgrunnen til at nettleien blir dyrere de neste årene.

Dette kan du gjøre 
Som nevnt tidligere består nettleien av tre deler, og du har faktisk mulighet til å påvirke to av dem. For å spare mest mulig på strømregningen anbefaler vi at du både reduserer det totale strømforbruket og unngår å bruke mye strøm samtidig.

Energileddet beregnes ut fra ditt totale strømforbruk – jo mindre strøm du bruker, desto lavere blir kostnaden. Vanligvis er det også billigere å bruke strøm på kvelder og helger, så du kan velge å bruke strøm når prisene er lavest.

Kapasitetsleddet kan du påvirke ved å spre strømforbruket jevnere utover dagene og ukene, slik at du holder deg på et lavere forbrukstrinn. Det er flere slike trinn, og jo høyere strømforbruket ditt er på én gang, desto høyere trinn ender du på – og desto mer betaler du.

Et godt eksempel er programmert varmestyring. Når du skal varme opp boligen, er det best å gjøre det mellom klokken 22.00 og 06.00, da strømmen ofte er billigere i dette tidsrommet. I tillegg er strømmen vanligvis billigere i helger og på helligdager, noe som gir deg muligheten til å spare enda mer.

For å redusere nettleien ytterligere, kan du lade elbilen sakte om natten, i stedet for å lade den på dagtid mens du kjører vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin samtidig. Spre heller forbruket ved å vente med klesvasken til helgen og kjøre maskinene etter hverandre, ikke alt på en gang.

Selv om det totale energiforbruket ditt er det samme, kan et jevnere forbruk bidra til å redusere nettleien, og dermed også strømregningen.

Norsk Familieøkonomi