Tester og undersøkelser

Sammenligning av aksjesparekonto

AKSJEFONDSUNDERSØKELSEN 2017: Som kunde har man utallige valgmuligheter når man skal opprette konto for sparing, og i løpet av høsten har mulighetene økt vesentlig. Vår undersøkelse viser at en stor andel fondssparere ønsker å flytte investeringer til en aksjesparekonto.

Blant de som sparer fond, svarer hele 47 prosent at de hadde byttet fond oftere dersom de ikke måtte betale gevinstskatt. Videre svarer 64 prosent at de har høy eller middels kunnskap om aksjesparekonto.


Ville du byttet fond oftere om du ikke måtte betale gevinstskatt?Hvor god kunnskap har du om akjsesparekonto?At en så stor del opplever at de har god kunnskap om aksjesparekonto, kan naturligvis skyldes det store fokuset banker og andre tilbydere har hatt på sparenyheten. 

– Enkelte opplever flere ganger å bli tilbudt å opprette aksjesparekonto i sin bank. Vi ser av undersøkelsen at mange ønsker å benytte seg av kontoen med utsatt skatt, da nesten halvparten av de som sparer i fond svarer at de har planer om å flytte investeringer til en aksjesparekonto, sier seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi, Eva Sørmo.


Har du planer om å flytte investeringer til en akjsesparekonto?I forbindelse med at en signifikant prosentandel svarer at de har planer om å flytte investeringer til en aksjesparekonto, har vi sett nærmere på hvilke kostnader de ulike tilbyderne har i sin aksjesparekonto.

Finn den totale kostnaden

Sammenligningen viser først og fremst at flere tilbydere ikke har noen kostnader som utelukkende gjelder for aksjesparekonto. Det er gratis å opprette aksjesparekonto hos alle de spurte, og det er heller ingen kostnader ved flytting av aksjesparekonto fra annen leverandør. Dette fører til at flere tilbydere reklamerer for at deres aksjesparekonto er gratis, men sammenligningen viser hvilke kostnader de faktisk har.

Som kunde bekymrer man seg gjerne for skjulte kostnader, og vi opplever at enkelte prislister kan være vanskelige å tyde. I tillegg er det vanskelig, noen ganger umulig, å finne all informasjon om kostnadene på de ulike nettsidene.

– Når kundene velger en leverandør av aksjesparekonto er det viktig å se på den totale kostnaden. Mange opererer med utydelige prislister og skjulte gebyrer. Sjekk med de ulike leverandørene og se hva du faktisk må betale. Sbanken ønsker å ta rollen som en vennlig rebell i det norske bankmarkedet. En som ikke er redd for å sparke andre banker på leggen når vi mener det er på sin plass. Og akkurat når det gjelder gebyrer knyttet til sparing er det definitivt på sin plass, forteller Ole Bernhard Larsen, kommunikasjonsansvarlig i Sbanken.

Fondsutvalget varierer

Som man kan se i sammenligningen under, er det store forskjeller mellom fondsutvalget til de ulike tilbyderne av aksjesparekonto. Mens Nordnet tilbyr sine kunder omtrent 500 tradisjonelle fond og over 800 børsnoterte fond å velge mellom, tilbyr Landkreditt Bank to av sine egne fond.

– Samtidig ser vi en tendens til at stadig flere tilbydere velger å øke antallet fond som kan kjøpes i sin aksjesparekonto. Danske Bank kan på nåværende tidspunkt tilby sine kunder i overkant av 150 fond, men opplyser at de innen kort tid vil tilby nærmere 200 fond. Også Skagen øker sitt fondsutvalg, til over 200 fond om kort tid, fra dagens utvalg på 7 fond, forteller Eva Sørmo.

Enkelte tilbydere ønsker å holde fondsutvalget mindre, og et mindre fondsutvalg begrunnes gjerne med at store og brede utvalg åpner for flere muligheter til å trå feil. Andre ønsker å kunne tilby sine kunder et størst mulig fondsutvalg.

– Vi har alltid hatt tro på å tilby kundene enten valgfrihet gjennom et bredt utvalg, eller rådgivning. Det viderefører Sbanken i aksjesparekonto-tilbudet vårt. Det øker kanskje sjansen for noen feilinvesteringer, men det fine med aksjesparekonto er jo at det er enkelt å rette opp i feilene, ved å bytte til andre fond. Av blant annet den grunnen er det viktig å velge en leverandør som ikke tar betalt for feks kjøp eller salg av fond, sier Ole Bernhard Larsen.

Velg billige og gode fond

Når man skal velge aksjesparekonto, bør man være spesielt oppmerksom på fondsutvalget og forvaltningshonorarene for de enkelte fondene.

– Hvilke forvaltningshonorarer som er gjeldene, vil avhenge av hvilke fond man velger. Vi anbefaler at du velger en leverandør som tilbyr et stort nok utvalg fond, slik at du kan velge gode fond med lave forvaltningshonorarer. Snakk gjerne med en uavhengig rådgiver om dette, sier Eva Sørmo.

Norsk Familieøkonomi