Medlemsfordeler

Spar titusener på å selge boligen selv

– Altfor mange kaster bort penger på å få en dyr megler til å gjøre en jobb de godt kan gjøre selv. I gjennomsnitt er det hele 80 000 kroner å spare på å selge selv, sier Kjetil Eriksson, daglig leder i boligsalgstjenesten Propr.

Mens enkelte tror det krever en stor egeninnsats å selge boligen sin selv, er det andre som tar det som en selvfølge at en eiendomsmegler må være involvert i salget. Kjetil Eriksson, daglig leder i boligsalgstjenesten Propr, forklarer at det er mye enklere å selge boligen sin selv enn det mange er klar over.

– Å selge en bolig er en langt mindre jobb enn mange tror. Det vet jeg alt om, for jeg var selv eiendomsmegler i 12 år. Jeg merket hvor mye enklere meglerjobben ble, siden stadig mer av salgsprosessen ble automatisert. Hvorfor betale masse for å få en megler til å gjøre en jobb man egentlig kan gjøre selv?

Sommeren 2016 ble derfor Propr lansert, som en helautomatisk boligsalgstjeneste hvor man kan selge boligen selv på en trygg og sikker måte. I dag er Propr den best etablerte boligsalgstjenesten på markedet, og blir brukt av folk over hele landet til å selge leiligheter, hus, hytter og tomter.

Propr eller megler?

Å selge boligen selv skal være trygt og sikkert, i likhet med boligsalg ved bruk av megler. Samtidig er det flere forskjeller på å selge via Propr og å bruke en eiendomsmegler.

– Den største forskjellen er prisen. Når du selger selv, slipper du å betale dyr provisjon til megleren. Du slipper også å betale for såkalt «tilrettelegging», markedsføringspakke og visninger. Det er litt mer jobb å selge selv, men det utgjør ikke mange timene. Å klargjøre boligen er det som tar mest tid, og det må du uansett. Utover det må du skrive boligannonsen, og holde visninger. Men de som selger via oss sier at dette er den morsomste delen – bortsett fra å følge med på budrunden, da, forteller Eriksson.

Konseptet fungerer slik at du selv velger om du vil ta egne bilder og ordne takstmann, eller bestille det via Propr. Du kan skaffe alt av nødvendige dokumenter selv, eller få Propr til å hente inn for deg. Når alt dette er ordnet, settes det inn i boligannonsen du lager på Proprs nettside. Så beskriver du boligen din, setter opp visningstider, og publiserer den på FINN med et tastetrykk.

– Verktøyet vårt loser deg gjennom prosessen, og har du spørsmål, får du svar på chatten, sier Eriksson.

Du kjenner din bolig best

Eriksson forteller at folk generelt er positive til å kjøpe bolig som selges privat. Som oftest er det eieren som kjenner boligen best.

– De fleste boligkjøpere liker å treffe selger på visning. Da kan de stille spørsmål direkte, og få ærlige svar. Ingen av våre kunder har opplevd at folk har vært skeptiske. De forstår at Propr sikrer en ryddig prosess, og at de har samme rettigheter som ved andre boligkjøp.

Trygt og sikkert

Proprs budsystem sørger for at budrunden foregår på en sikker måte. Alle som har skrevet seg på visningslisten får beskjed om når budrunden er åpnet, og må logge inn med BankID for å by. Både selgeren og alle på visningslisten får SMS hver gang et nytt bud kommer.

Å selge selv krever litt forarbeid, men som selger har du hovedansvar uansett om du selger selv eller via megler.

– Mange misforstår og tror at de ved å overlate jobben til megler også overlater ansvaret til ham, men det stemmer ikke. Avhendingsloven gjelder uansett, og selger er ansvarlig for eventuelle feil megleren gjør. Mange velger å kjøpe boligselgerforsikring, og det kan du også om du selger selv via Propr.

Rimeligere

Du kan spare mye på å gjøre jobben selv, som er en av grunnene til at vi i Norsk Familieøkonomi er positive til tjenester som Propr.

– Meglere liker ikke at folk selger selv, og sier gjerne at de kan få bedre pris for boligen. Men det finnes ingen tall som viser dette. Imidlertid finnes en studie fra Nederland som viser at de som selger selv i snitt får mer enn de som bruker megler. Så skal man også huske at hvis megleren tar 100 000 kr i provisjon, må han få solgt for 100 000 kr mer enn du selv klarer for at du skal sitte igjen med samme gevinst. Og jeg er enig med Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet, som oppfordrer flere til å selge selv – jeg har heller ikke hørt om noen som byr mer for en bolig på grunn av megleren.

Ny rabattavtale

Boligsalgstjenesten Propr gir deg som skal selge bolig, mulighet til å spare i snitt 80 000 kroner på å gjøre det selv. Gjennom vårt samarbeid får du det dessuten enda billigere. Les mer om fordelen her.

Norsk Familieøkonomi