Sjekklister og oppskrifter

Tips til norgesferien 2020

Selv om den planlagte utenlandsferien kanskje er kansellert tror vi at årets ferie i eget land blir minst like fin.

Norge har den siste tiden blitt omtalt som Europas strengeste land når det kommer til reiseråd, men etter regjeringens siste pressekonferanse i forrige uke ser reiserådene ut til å lette litt. Dog med store forbehold. Selv om man kan slippe innreisekarantene om man nå reiser på ferie anbefales det likevel at man unngår alle reiser utenom de som er strengt nødvendige. Det ser derfor ut som norgesferien blir det beste alternativet i år uansett. Når mange av oss nå har avventet og vurdert situasjonen fra dag til dag blir planlegging vanskelig, og ferien blir gjerne litt mer spontan i år.  

Reiseforsikring

En god helårs reiseforsikring dekker skader, tyveri, sykdom og uhell i det du forlater eget hjem, uavhengig om reisen går til marka i nærområdet, biltur langs norskekysten eller camping på sørlandet. Forsikringen vil derfor være like viktig på norgesferien. Husk at forsikringen må være gyldig før du bestiller reisen for at den skal dekke eventuell avbestilling, og at ettersom det ikke er reiseråd i Norge dekkes ikke avbestilling med bakgrunn i virussituasjonen. Du kan lese mer om reiseselskapenes uttalelser om innenlandsreiser her. 

Selv om reiserådene har lettet litt fraråder likevel forsikringsselskapene nordmenn å bestille ferie til land med reiserestriksjoner nå. Bestiller du ferie nå, mens reiserådene fremdeles er i kraft og disse blir forlenget med bakgrunn i regjeringens strenge krav om lav smittespredning vil avbestilling ikke være dekket. Velger du å reise utenlands mot myndighetenes reiseråd må du også være oppmerksom på at forsikringen ikke er gyldig. Gjensidige og Frende opplyser om at reiseforsikringen vil være gyldig, men skadetilfeller som kan ses i sammenheng med Covid-19 er ikke dekket. 

Budsjett

Under normale omstendigheter ville vårt råd være å starte planleggingen tidlig for å benytte seg av gode tilbud og billige flybilletter. Hvis de originale reiseplanene nå har blitt kansellerte eller gått i vasken, tvinges man gjerne til å være spontane. Både salget av hengekøyer og telt har skutt i været og interessen for bobil likeså. Det tyder på at mange i år pakker baggen, setter seg i bilen og kjører der veien tar dem. I slike tilfeller kan det være vanskelig å planlegge alt til punkt og prikke, men man bør likevel ta seg tid til å få oversikt over hvilke utgifter reisen medfører og sette opp et budsjett. Skal du på tur med bil, telt eller lignende bør du regne med bompenger, drivstoff, pris på camping, mat og aktiviteter generelt, og det kan samtidig være smart å ha en liten buffer til uforutsette hendelser.   

Feriepenger

De fleste har fått feriepengene utbetalt eller venter dem rett rundt hjørnet. Det er lett å bli revet med og bruke mer enn man burde, men også her anbefaler vi at man legger en plan. Har du betalt ferien med kredittkort eller har annen kortsiktig gjeld bør du gripe muligheten til å betale ned denne nå. Ferien blir fort mye dyrere enn planlagt dersom rentene begynner å løpe. Har du mulighet til å spare en andel av det som er til overs anbefaler vi også at du gjør det. Her kan du lese mer om hvordan du velger riktig spareform.

På reisen

  1. Ta med både bankkort og kredittkort
    Ta med deg både kredittkort og vanlig bankkort på reise, og prøv å unngå å bære med deg begge samtidig. Er du usikker på kredittkortvilkårene bør du lese deg opp på gjeldende betingelser og gebyrer knyttet til for eksempel kontaktuttak, varekjøp og valutapåslag. Har du kontroll på dette før avreise blir du ikke overrasket når fakturaen kommer. Husk at det påløper renter fra uttaksdato ved kontantuttak med kredittkort.
    Til bestilling av reise og generell bruk i utlandet anbefales kredittkort. Selv om det kanskje ikke blir ferie til utlandet i år kan man med fordel benytte kredittkort når man er på reise i eget land også. Da er du bedre beskyttet mot svindel og misbruk ettersom du kan kreve å få pengene tilbake av banken eller kortutsteder dersom du opplever feil eller mangler ved produktet eller tjenesten du har kjøpt.
  2. Husk helsetrygdkortet
    Skal du til utlandet må du huske helsetrygdkortet ditt. Dette gir deg rett til nødvendig medisinsk behandling i alle EØS-land, samt Sveits. Du kan bestille nytt kort her. 
  3. Lagre viktige telefonnummer
    Før avreise kan det være lurt å lagre lokale nødnumre og andre viktige telefonnummer slik at disse er lett tilgjengelige dersom uhellet skulle være ute. Forsikringsselskapets telefonnummer bør du lagre slik at du kan få hjelp dersom du blir syk eller trenger assistanse på reisen. Sist, men ikke minst, bør du lagre nummeret til banken slik at du raskt kan ringe dem og sperre kortene dine dersom disse blir stjålet. Last ned forsikringsselskapets egen app så har du enkelt forsikringsbeviset med deg hvor enn du er, og hold oversikt over transaksjonene i mobilbank.
  4. Oppbevar verdigjenstander trygt
    Mange forsikringsselskaper har strenge sikkerhetsforskrifter når det gjelder oppbevaring av verdigjenstander, og brudd på disse kan medføre avslag på krav dersom gjenstandene blir stjålet. For å være på den trygge siden bør du bære verdigjenstandene med deg eller oppbevare disse i låst safe.
  5. Lån utstyr som brukes sjelden
    Skal hele familien på teltur for første gang kan det bli en dyr affære dersom dere går til innkjøp av alt utstyr dere måtte trenge til turen. Vil du kjøpe bør du vurdere brukt. Alternativt kan du låne fra din nærmeste utlånsentral BUA.io. Her finner du alt fra tursko og sekk til telt og kajakk. 
  6. Benytt medlemsfordeler på reise
    Som medlem i Norsk Familieøkonomi har du mange medlemsfordeler som også kan benyttes på reise. Du får blant annet gode vilkår og rabatt hos Sixt bilutleie, drivstoffrabatt og hver sjette is gratis med Circle K-appen og rabatt på en mengde opplevelser i Norge og Danmark. Les mer om rabattavtalene her, og se om du kan spare noen kroner i ferien. 

Viktigst av alt, kos deg, nyt ferien sammen med familien og lad opp til høsten.

God sommer, hilsen alle oss i Norsk Familieøkonomi!

Norsk Familieøkonomi