Sjekklister og oppskrifter

Bekymret for renteoppgangen? Her er våre 10 beste tips

Nordmenn har høy gjeldsbelastning, og undersøkelser viser at 22% av nordmenn vil slite med en renteøkning på ett prosentpoeng.

Den siste tiden har det vært mye snakk om den kommende renteoppgangen, og hvilke konsekvenser dette vil få for norske familier. Sannheten er at de fleste av oss har vendt oss til et høyere forbruk enn normalt i tid med lav boliglånsrente. Med enkle grep kan du bruke den kommende tiden på å forberede deg. En renteoppgang vil for de fleste ikke bety krise, men alle kan tjene på å ha opparbeidet seg sikkerhet og gode rutiner. Her er våre 10 beste tips for hvordan du bør forberede deg allerede nå.

  1. Sjekk om du tåler en renteoppgang 
    Bruk en lånekalkulator og legg inn en renteøkning på 2-3 prosentpoeng. Ser du at du ikke har økonomi til høyere boliglånsrenter bør du vurdere fastrente for å få forutsigbarhet. Sjekk hvilke banker som tilbyr de beste betingelsene på fastrentelån.
  2. Sjekk at du har riktige betingelser på boliglånet ditt
    Det er enkelt å søke lån hos de beste bankene. Har du medlemskap i NITO, Akademikerne, YS, SPK, KLP eller andre kan du få gode betingelser på boliglånet ditt.
  3. Få tilbud på skadeforsikringer
    Det er de lojale kundene som betaler mest. Innhent tilbud fra tre eller flere leverandører, og velg den med de beste vilkårene.
  4. Sett av noen ekstra kroner hver måned
    Mener du at du tåler en renteoppgang på noen prosent bør du allerede nå sette av de ekstra kronene hver måned. Slik at du lærer deg å leve med høyere renter, og bygger opp litt ekstra sparepenger samtidig.
  5. Sjekk kontoutskrifter tilbake i tid
    Se om du har unødvendige utgifter. Mange betaler på medlemskap og abonnement hos helsestudio eller bokklubber som de ikke benytter seg av. Undersøk om det finnes billigere alternativer til de medlemskapene du har behov for, og spar de ekstra kronene.
  6. Sett opp budsjett
    Du finner fine budsjettapper på internett som kan hjelpe deg med å skape oversikt over forbruk og sparing. 
  7. Lag struktur på kontoer
    Er dere samboere eller gift, opprett felles regningskonto. Ved å betale alle regninger og lån fra en felles regningskonto, ser dere enkelt hvor mye som er igjen til husholdning og annet. Bli enige om en struktur for sparing, og opprett en bufferkonto hvor dere setter av til uforutsette utgifter og sparekontoer til fremtidige sparemål. Opprett faste trekk til de forskjellige kontoene som trekkes på lønningsdag. Du beregner hvor mye som skal settes av til regningskonto ved å sjekke kontoutskrifter tilbake i tid.
  8. Planlegg matinnkjøp
    Unngå å handle mer enn en til to ganger i uken. Lag handlelister og sjekk tilbud i ulike butikker, da unngår du impulskjøp.
  9. Sjekk tilbud
    Er det noe du ønsker deg kan du enkelt sjekke hvem som har de beste tilbudene på prisjakt.no.
  10. Unngå forbrukslån og kredittkort
    Når rentene går opp vil disse lånene også bli dyrere. Har du mye forbrukslån kan det velte økonomien ved en renteøkning.
Norsk Familieøkonomi