Hverdagsøkonomi

Dette må du være oppmerksom på i møtet med strømmarkedet

Strømprisene har vært utfordrende for mange det siste året, og med dette har strømselskaper markedsført avtaler i fleng. Disse kan se gode ut på papiret, men viser seg å være svært dårlige.

At det har vært tøft på strømfronten det siste året, er det ingen tvil om. Prisene har vært oppi svimlende 10 kr/kwh på de aller dyreste tidspunktene. Likevel har rådgiver Terje Hamre hos oss i Norsk Familieøkonomi, et positivt syn på hvordan denne situasjonen foreløpig har utviklet seg.

– Nå ser vi faktisk at strømstøtten har virket. Støtten demper kostnadene, men den store debatten rundt både forbruk og støtte har gitt nordmenn høy bevissthet rundt temaet, sier Hamre.

At samtalene både i det offentlige rom og rundt middagsbordet i hjemmet har bidratt til endring i befolkningens bevissthet, er det ingen tvil om.

Sjekker man nordmenns vaner på Google, kan vi se at populariteten på søkeordet «strøm» femdoblet seg ved utgangen av 2021. Det var også tre ganger så populært å søke på «strøm» nå i august da strømprisene nådde sitt høyeste noensinne. Hamre mener dette kan være gunstig på ulike områder.

– I tillegg til bevissthet rundt forbruk og støtte, følger folk med på avtalene deres, noe som er veldig positivt, både for lommeboken, men også for konkurransen i markedet.

Baksiden av medaljen

Konkurransen og markedsføringen i strømmarkedet har aldri vært hardere enn det det har vært de siste 12 måneder. Dette har åpnet opp for noen mindre heldige markedsføringskampanjer og «utrolige introduksjonstilbud».

– Mange av strømselskapene har valgt å gå kreativt til verks for å skaffe seg nye kunder. Bare for et halvt år siden kunne vi være vitner til flere skandaler, der kunder ble regelrett lurt, sier Hamre.

Han har selv erfart å støte på en slik avtale da et medlem var i en rådgivningssamtale hos oss. Her opplevde kunden å få flyttet avtalen sin automatisk innad i strømselskapet sitt, uten å forstå hva som ble forandret.

– Avtalen var så innviklet at det var vanskelig å tyde hva som i det hele tatt lå til grunn for beregningen. Dette viste seg å være en «variabel avtale», som kunden hadde blitt flyttet over på etter endt periode med svært god fastpris, forteller Hamre.

Variable strømavtaler er mer innviklet enn fastpris- og spotprisavtaler. Her tilbyr enkelte selskaper å binde en del av strømprisen, mens en annen del følger spotpris. Medlemmet hadde fått varsel på e-post, men selv her var det vanskelig å forstå hva som faktisk skjedde.

– Det som skjer i slike avtaler er at fastprisleddet ofte blir fastsatt på en pristopp, og de som sitter på slike avtaler kan ende opp med å betale fire-fem ganger så mye for sin regning, sammenlignet med de som sitter på rene spotprisavtaler. Avtalene er i tillegg vanskelige å forstå. Samtidig er strømselskapene ofte for lite transparente - da blir enkelte kunder lurt trill rundt.

Unngå lureriet

I jungelen av strømavtaler du kan velge mellom, finnes det metoder som gjør at du ikke havner i en dyr og vanskelig strømsituasjon.

– Det aller beste tipset jeg har, er å ikke gå for strømavtaler du får tilbud om ansikt til ansikt eller over telefonen. Det gjør det enormt mye vanskeligere å få oversikt over det du blir tilbudt.

Hamre legger til at en skriftlig avtale, eller en avtale du finner selv på nett er det tryggeste.

Hvis du derimot har falt for fristelsen, har du loven på din side dersom du skulle angre deg.

– Det er viktig å huske på angreretten, den har du i 14 dager etter kjøp. Hvis du skulle stå der med avtalen i hånden, og se at dette er langt fra det du ble lovet, gjør noe med det så fort du kan, sier Hamre.

Hvilken avtale som passer best for deg og din familie vil variere, men Hamre har noen gode råd i ermet.

– Hvis du i dag sitter på en gunstig fastprisavtale, så bør du holde på denne. For det første er det dyrt å gå ut av fastprisavtaler, men for det andre, kan du faktisk være så heldig at du betaler mindre – eller tjener penger på avtalen din. Til slutt anbefaler jeg en spotprisavtale uten påslag, her finnes det mange leverandører å velge mellom.

Nytt regelverk

Selv om du på mange måter skal være oppmerksom selv, har Forbrukerrådet gjort det enklere å følge med i strømmarkedet. Strompris.no har oversikt over de ulike avtalene som finnes der ute, og dette mener Hamre er et stort steg i riktig retning.

– Ikke bare har Forbrukerrådet samlet alle avtaler, men de har også pålagt strømselskapene å følge helt spesifikke retningslinjer for markedsføringen fremover.

Det betyr at du kan være litt tryggere på at markedsføringen holder en viss standard, og om den ikke gjør det, kan selskapene bli tatt.

Norsk Familieøkonomi