Pensjon

Flytt dine gamle kapitalbevis

Pensjon fra tidligere jobber er som regel spredd hos ulike leverandører. Da kan gebyrer og andre kostnader spise opp mye av fortjenesten.

Har du pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsforhold, kan du flytte og endre fordeling av aksjefond og rentefond selv. Det er ikke uvanlig at pensjonskapitalbevisene er spredd hos ulike leverandører, som medfører unødvendig store kostnader. Mange er ikke klar over at de kan flytte kapitalbevisene selv, og selve flyttejobben er relativ enkel.

Hva er et pensjonskapitalbevis?

Dersom du jobber i en bedrift som har innskuddspensjonsordning, vil arbeidsgiver spare en prosentandel av lønnen din til pensjon hver måned. Når du slutter i en jobb, får du med deg et pensjonskapitalbevis, som viser hvor mye arbeidsgiver har spart opp til deg. Altså er et pensjonskapitalbevis oppspart pensjon fra tidligere arbeidsgiver.

Har man byttet jobb noen ganger, kan pensjonen være spredd hos forskjellige leverandører. Hver av disse leverandørene tar kostnader for avtalene, og har du mange av disse, kan kostnadene bli store.

Ny pensjonskonto

I fjor sendte Finansdepartementet et forslag om egen pensjonskonto, som samler alle pensjonskapitalbevisene i en og samme konto. Forslaget innebærer også at kapitalbevisene flyttes til samme sted som du har pågående pensjonsordning, med mindre arbeidstakeren reserverer seg mot dette.

En slik konto vil være gunstig for mange arbeidstakere, fordi man får bedre oversikt og kostnadene blir lavere. Frem til vi eventuelt får en pensjonskonto, anbefaler vi å samle opptjente pensjonsavtaler fra tidligere arbeidsgivere hos én leverandør.

Hva er en fripolise?

I likhet med kapitalbevis, er en fripolise oppspart pensjon fra tidligere arbeidsgiver. Men i stedet for en innskuddspensjonsordning, har bedriften en ytelsesbasert pensjonsordning.En fripolise gir en garantert minimumsavkastning på omtrent tre prosent, mens kapitalbevisene kan du forvalte som du ønsker. Fripolisene kan per dags dato ikke flyttes.

Slik flytter du kapitalbevisene

Det kan virke komplisert å skulle få oversikt over tidligere kapitalbevis, for så å samle alle i en og samme konto. Da kan du følge oppskriften vår.

1. Få oversikt

Logg deg inn på norskpensjon.no. Her får du oversikt over pensjonskapitalbevisene, og du kan beregne forventet pensjonsutbetaling fra de forskjellige avtalene. Det skaper forutsigbarhet, og gir deg en pekepinn på om du bør spare litt ekstra.

2. Notér informasjon

Skriv ned navn på pensjonsleverandørene og avtalenumrene på kapitalbevisene dine. Dette trenger du når du har valgt hvilken leverandør du ønsker å samle kapitalbevisene hos.

3. Ta gebyrsjekken

Bruk gebyrsjekken for pensjonskapitalbevis som du finner på finansportalen.no. Her kan du legge inn opplysninger om sparingen din, så får du oversikt over hvilke selskaper som har lavest kostnader.

4. Flytt kapitalbevisene

Når du har bestemt deg for selskap, går du inn på nettsidene til det aktuelle pensjonsselskapet, velger pensjon og finner skjema for flytting av kapitalbevis. Oppgi avtalenumre og navnet på pensjonsleverandørene. Gjennomfør flyttingen ved å indentifisere deg med BankID.

Noen ganger kan du velge spareprofil i flytteskjemaet. Er du usikker på din spareprofil, om du skal ha høy eller lav risiko, tar du kontakt med en uavhengig økonomisk rådgiver.

5. Vent

Banken ordner resten for deg, og flyttingen av kapitalbevisene skal være gjennomført i løpet av kort tid.

Trenger du hjelp til å planlegge pensjonen din, kan du ta kontakt med en av våre rådgivere. Alle medlemmer har en time gratis økonomisk rådgivning inkludert i medlemskapet.

Norsk Familieøkonomi