Hverdagsøkonomi

Hvordan får jeg råd til å kjøpe bolig?

Tom kom til oss fordi han ønsker å oppfylle boligdrømmen. Han er i tyveårene, nyutdannet og vil gjerne inn på boligmarkedet, men mangler egenkapital. Dette svarer eksperten

Om du får innvilget lån i banken avhenger av om du oppfyller kravene i boliglånsforskriften og bankens egne beregninger. Du kan per dags dato som grunnregel ikke låne mer enn fem ganger inntekt og må ha minst 15 prosent egenkapital. I tillegg må du tåle en renteoppgang på tre prosentpoeng.

Dersom du ikke oppfyller disse kravene må du først lage en plan. Første steg er som alltid da å lage et budsjett. Begynn gjerne med å undersøke området du ønsker å bo i, se på prisnivå og tilgjengelige boliger med tanke på standard og størrelse.

Sett deg deretter et mål for hvilken bolig du ser for deg, og benytt en lånekalkulator for å se hvor mye du må ha i egenkapital for å nå målet. Lånekalkulatoren vil i tillegg vise deg bokostnadene du kan forvente når du kjøper bolig. Deretter handler det om hvor mye du klarer å spare. Spar gjerne summen av de månedlige kostnadene lånekalkulatoren viste deg. Evnen og muligheten til å spare vil selvsagt avhenge av nåværende bosituasjon og inntekt.

Utfordringen for førstegangskjøpere er ofte inntektsnivå, og det er litt begrenset hva man kan gjøre for å påvirke dette. Selv om du har klart å spare 15 prosent av boligens totalverdi inkludert dokumentavgift, vil du ikke få lån i banken dersom banken mener du ikke har økonomien til det – altså at du i henhold til deres beregninger ikke vil ha råd til mat, transport og andre faste utgifter i tillegg til lånekostnaden og eventuelle andre bokostnader som fellesutgifter.

Da kan man vurdere en billigere bolig og derfor et mindre lån, eller spare opp enda mer egenkapital for å fylle gapet mellom lånesummen banken foreslår og boligens prisantydning.
 

Norsk Familieøkonomi