Lån

Refinansiering – er det smart?

Noen har kanskje hørt at du ikke skal ta billånet inn i boliglånet, for da ender du opp med å betale ned på en bil i flere tiår. Men er det slik at refinansiering egentlig kan være svært gunstig? Selv om du kan spare inn på en rekke ting i hverdagen, er det lånene dine som kan gi deg størst besparelse!

Om det er pandemien, oppussing eller andre kjøp som har gjort at du har måttet ta opp lån, erfarer de fleste at flere lån på en gang kan være både kostbart, men også vanskelig å ha oversikt over. Derfor har mulighetene til å refinansiere blitt mange i løpet av de siste årene.

Hva er fordelene med refinansiering?

For mange er økonomien trang for tiden, og de økte rentene hjelper heller ikke dersom du sitter på flere små lån eller annen kredittgjeld. På samme måte som med boliglånet, har også rentene på kredittgjeld økt en god del den siste tiden.

Bedre rente kan derfor være en av årsakene til at du bør velge refinansiering. I mange tilfeller vil du oppleve å få langt bedre rente dersom du velger å samle lånene dine. I tillegg slipper du flere gebyrer når alt er samlet i ett.

Lengre nedbetalingstid kan også være gunstig, dersom du i dag kjenner at økonomien er litt trang. Ulempen med dette er at kostnadene kan ende opp med å bli høyere i det lange løp. Her må du ta en vurdering på om lengre nedbetalingstid er det rette for deg.

Kan hjelpe deg ut av faresonen

Hvis du i dag sliter med å betjene den gjelden du har opparbeidet deg, vil refinansiering kunne være med på å hjelpe deg vekk fra betalingsanmerkninger. Et lån du ikke klarer å håndtere, vil kunne i verste fall lede til inkassokrav og betalingsanmerkninger. Da vil du i fremtiden slite med både det å få lån i seg selv, men også å få bedre vilkår på lånene du allerede har.

Lån som er vanskelige å betjene kan også ha negative konsekvenser på andre ting enn økonomien. Det er ikke uvanlig å oppleve dårligere helse og høyt stress i møte med en vanskelig økonomisk situasjon. Derfor bør du ta tak, og be om hjelp før det skjærer seg.

Hvordan kan du gå frem?

Hvis du ønsker refinansiering er det som tidligere nevnt en jungel av valg der ute. Det viktigste er at du finner et tilbud som passer deg og din situasjon, men det er ikke nødvendigvis så enkelt å vite hvor du skal starte.

Lendo er en av tjenestene som ikke tilbyr refinansiering direkte, men en markedsplass som samler tilbud fra flere banker for deg. Det betyr at du kan fylle ut en enkelt søknad, og få svar fra en rekke banker. Hvor gode tilbudene er, avhenger av din økonomi, men de fleste opplever en redusert rente, og bedre vilkår.

Lendo tilbyr også gratis kredittsjekk, og du kan også få full oversikt over din allerede eksisterende gjeld.

Refinansiering vil ikke nødvendigvis passe for alle. Det er ikke sikkert at det lønner seg å ta billånet inn i boliglånet, men for noen kan dette være helt nødvendig for å få økonomien til å gå rundt. Derfor er det en stor fordel at du kan sjekke tilbud helt enkelt, helt gratis!

Eksempel: Eff. rente 11%, kr 120.000, o/5 år. Kostnad kr 34.341, totalt kr 154.341

Norsk Familieøkonomi