Sparing og investering

– Slutt å kjøpe
kombinasjonsfond

Lave renter på bankinnskudd gjør at mange småsparere ser seg om etter alternative spareformer. Dessverre er «rådene» de får i banken både dyre og dårlige.

– Kombinasjonsfondene som selges i bankene er kun produktpushing, ikke god rådgivning, sier sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen.

Langsiktig sparing er egentlig begrenset til tre hovedgrupper; bankinnskudd, eiendom og aksjer. Utover eiendomsinvestering hvor midlene er begrenset tilgjengelig, har vi nordmenn over tusen milliarder kroner i bankinnskudd.

– Uansett hvor du snur deg, enten det er i USA, Europa eller Norge, er innskuddsrenten et tapsprosjekt (fratrukket inflasjon og skatt på renteinntekter). Sannsynligvis skal sparerenten i norske banker falle framover, og være lav lenge, sier Krohn-Pettersen.

Bli medlem for å få tilgang til resten av artikkelen

Allerede medlem?

Logg inn

Illustrasjonsfoto: iStock.com

Sparing og investering

En av fem er fornøyd med sin banksparing

AKSJEFONDSUNDERSØKELSEN 2016: Rekordlave innskuddsrenter til tross – mange sparer fortsatt langsiktig i bank. Og er fornøyde med det. Men burde de være det?

Sparing og investering

Finanstilsynet advarer mot kombinasjonsfond

– Slutt å kjøpe kombinasjonsfond, har vår klare anbefaling vært lenge. I en ny rapport kommer det fram at også Finanstilsynet er enige i vår vurdering.

Tester og undersøkelser

Aksjefondsundersøkelsen 2015

Vår årlige aksjefondsundersøkelse bekrefter at våre medlemmer i stor grad sparer i aksjefond, har riktig tidshorisont, sunt forhold til forventet avkastning og domineres av dem med spareavtale.

Sparing og investering

Altfor mange kjøper fond i banken

Norsk Familieøkonomis årlige aksjefondsundersøkelse viser at vi som sparekunder er altfor lojale mot banken vår. De fleste bankers aksjefond er ikke bare dårlige på avkastning, men også dyre.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund, NRK

Hverdagsøkonomi

– Bankselgere må slutte å kalle seg rådgivere

Salgsbudsjetter er en viktig del av hverdagen i norske banker, og de ansatte blir målt på hvor mange forsikrings- og spareprodukter de klarer å selge deg som kunde. Likevel får de fortsatt lov å kalle seg rådgivere.

Even Krohn-Pettersen (t.v.) og Emmanuel Vallotto har som sin viktigste oppgave å bevare folks formuer.

Sparing og investering

Pengene du ikke vil leke med

Høy avkastning henger sammen med stor risiko. Men dersom du har en formue å ta vare på, ønsker du da å gamble?

Pensjon

– Vi trenger mer kunnskap

Alle er enige i at det er smart å spare til egen pensjon, men hvordan en skal gjøre det er det ikke mye snakk om.

Sparing og investering

Nordmenn bytter fond for sjelden

Den store fondsundersøkelsen som vi gjennomførte i august har gitt noen helt klare og forventede svar, men også noen forunderlige svar.

Norsk Familieøkonomi