Sparing og investering

Student og bor hjemme? Spar studielånet

Selv om du ikke trenger pengene nå, kan det være lurt å ta maksimalt studielån. Invester pengene smart, så kan du dra nytte av de senere i livet.

Oppdatert 30.06.2023

Bor du hjemme under studiene, tjener du for mye, eller har du for høy formue har du ikke rett på (maksimalt) stipend fra Lånekassen, men du kan fortsatt søke om studielån. Ikke la være å søke om lån fordi du ikke trenger pengene nå, dette kan nemlig bli verdifull kapital for deg senere.

For skoleåret 2023/2024 kan en student ved universitet eller høyskole maksimalt få 137 907 kroner i lån fra Lånekassen. Dette utbetales over elleve måneder, og er et lån som må delvis tilbakebetales når studiene er over. Har du ikke rett på stipend, må hele lånet tilbakebetales. Lånet er særdeles gunstig, som er årsaken til at det kanskje bør prioriteres selv om det ikke nødvendigvis er behov for det.

Tjener du over 205 579 kroner i 2023, vil du ikke få maksimalt stipend. Dermed vil en mindre del av lånet bli omgjort til stipend, avhengig av hvor mye du tjener. Det samme prinsippet gjelder ved formue over 467 697 kroner (i 2023). Du må også være borteboer for å få lån omgjort til stipend, det vil si at du ikke kan bo med foreldrene dine og samtidig få stipend.

Et gunstig lån

Disse begrensningene gjelder omgjøring av lån til stipend. Et stipend trenger ikke tilbakebetales. Du kan fortsatt søke om maksimalt lån, men da må alt tilbakebetales ved endte studier. Så hvorfor velge maksimalt lån hvis man ikke er kvalifisert til å få maksimalt stipend?

Lånet fra Lånekassen er rente- og avdragsfritt mens du studerer. Når du er ferdig som student, får du en svært god flytende rente på lånet ditt.

Velger du å ta opp maksimalt studielån selv om det ikke er nødvendig, er det vesentlig at pengene ikke brukes på hva som helst. Poenget er nemlig at pengene investeres.

Spar til bolig

Studielånet bør investeres slik at du får god avkastning på pengene, og da er BSU et gunstig alternativ for alle under 34 år. Der får du som regel bankens beste rente, og du får i tillegg benyttet deg av skattefordelen gitt at du har høy nok inntekt (80.700 kroner i 2023).

Hvis du ikke har høy nok skattbar inntekt til å benytte deg av skattefordelen til vanlig BSU-konto, kan du vente med å spare i denne kontoen til du har nok i inntekt. I mellomtiden kan du spare i BSU 2.0 eller BSU Start.

Dette er alternativer til vanlig BSU som enkelte banker tilbyr. I denne kontoen får du gjerne samme gode rente, men ikke skattefordel. Får du ikke utnyttet skattefordelen i vanlig BSU grunnet mangel på inntekt, kan en slik BSU-konto være et like godt alternativ. Da får du god rente på pengene du setter inn, samtidig som du ikke bruker opp skattefordelen i den vanlige BSU-kontoen. Det er nemlig satt begrensninger for hvor mye du kan spare i BSU-konto til 27 500 kroner hvert år, maksimalt 300 000 kroner.

Skulle du velge å sette pengene inn på en BSU-konto, merk at pengene er låst til boligformål. For noen er dette en fordel, fordi man gjerne får spart opp en solid egenkapital til den dagen man skal kjøpe bolig.

Ulempen er at du ikke kan bruke pengene til andre formål. Klarer du ikke å betale studielånet når den tid kommer, kan du ikke ta ut penger fra BSU uten å måtte tilbakebetale. Merk også at studielånet vil påvirke hvor mye du får i boliglån. Banken vil nemlig trekke fra studielånet når de beregner hvor mye du maksimalt kan låne.

Aksjefond?

Du kan også sette pengene inn på en konto der du får høy avkastning og hvor du kan ta ut pengene når som helst.

Velger du å ta opp maksimalt lån for å investere pengene, er det viktig med selvdisiplin. Dette er ikke et alternativ som passer for alle, og hvis du ikke er sikker på at du ikke bruker pengene på annet eller har du en kortere sparehorisont enn fem år, bør du la være.

Vi anbefaler aldri noen å ta opp unødvendige lån, spesielt ikke dyre forbrukslån og kredittkortlån, men dersom man er fornuftig med pengene kan studielånet være et unntak. For å unngå at pengene brukes til noe annet, kan det være lurt at de ikke overføres til din brukskonto. Dette kan du selv bestemme på Lånekassen sine sider.

Norsk Familieøkonomi